El 9 Nou | 17:22
Opinió

El dels residus, en un moment d’emergència climàtica, no és un tema menor

[EDITORIAL] El porta a porta a Manlleu, un pas més

L’Ajuntament de Manlleu acaba de treure a concurs la recollida de residus porta a porta. El contracte, que també inclou la neteja viària i té una vigència de vuit anys, supera els 24 milions. La previsió és que a la primavera es comenci a implantar tant en indústries com en comerços i, immediatament després, es desplegui per fases a tots els barris. En un any, per tant, desapareixeran tots els contenidors dels carrers.

Aquest sistema ja l’apliquen molts municipis a Catalunya, però no es fa de forma integral –indústria, comerç i domicilis– en ciutats de la dimensió de Manlleu. No és fàcil. La tipologia urbana de blocs plurifamiliars en alguns barris hi afegeix complexitat. Per tenir més garanties d’èxit és bàsic, d’una banda, que hi hagi consens polític per assegurar que el projecte no s’utilitza com a arma electoral i, de l’altra, que existeixi una corresponsabilitat per part dels veïns. En aquest sistema l’usuari no és només un contribuent que paga la taxa perquè li recullin la brossa, sinó que fent la tria indirectament s’implica en el procés. Per això la campanya d’informació prèvia és clau per assegurar el compromís. Pot haver-hi reticències, perquè algunes persones poden haver de modificar hàbits quotidians. Cal cenyir-se a un calendari de recollida –no cada dia es recullen totes les fraccions– i fer la tria correctament. Però si es fa bé els resultats acostumen a ser incontestables des del primer moment. Ho demostra el fet que el reciclatge s’enfila fins a percentatges d’entre el 70% i el 80%. En alguns casos per sobre, fins i tot.

El porta a porta ara es fa en 19 dels 50 municipis d’Osona, comarca que ja hi té tradició. De fet, Tona va ser un dels ajuntaments pioners a Catalunya a implantar-lo i la Mancomunitat La Plana, organisme que agrupa una dotzena d’ajuntaments majoritàriament del sud d’Osona, ha convertit aquest sistema en el seu buc insígnia. L’empresa mixta del Consell Comarcal d’Osona també l’ofereix. Aquest context explica, almenys en part, que l’índex de recollida selectiva de la comarca sigui del 65% quan la mitjana catalana se situa en el 44%. Si a partir de la primavera s’hi suma Manlleu, el percentatge creixerà, fet que propiciarà que baixin les tones que van a l’abocador. El dels residus, en un moment d’emergència climàtica, no és un tema menor.