El 9 Nou | 15:57
Opinió

La UVic necessita comptar de forma imminent amb el reivindicat conveni programa de la Generalitat per saber dels recursos de què disposarà a curt i mitjà termini

El repte urgent de millorar el finançament de la UVic

La Universitat de Vic-UCC celebra el 25è aniversari del seu reconeixement en plena reivindicació d’una millora del seu finançament. Amb l’amenaçada de la davallada demogràfica que començarà a afectar el sistema universitari d’aquí a cinc anys i amb un preu de les matrícules cada cop més allunyat del que tenen les universitats públiques, la UVic necessita comptar de forma imminent amb el reivindicat conveni programa de la Generalitat per saber dels recursos de què disposarà a curt i mitjà termini. L’aportació de la Generalitat a la Universitat de Vic se situa actualment al voltant dels 10 milions d’euros i la voluntat de la direcció seria arribar als 18,5 milions d’euros. D’aquest augment de recursos, se’n voldria destinar un total de 5 milions a reduir el preu de les matrícules que paguen els estudiants. Això permetria passar de la mitjana de 6.500 euros actuals als 4.000, i en el cas de la Facultat de Medicina, on els estudiants paguen 13.000 euros, reduir-la a la meitat. És de justícia que les persones que viuen a les comarques de la Catalunya interior –l’única zona del país on no hi ha una universitat pública– disposin d’igualtat de condicions que la resta del país. Tenint en compte que un estudiant universitari d’Osona i el Ripollès té dues opcions: o bé anar a una universitat com la de Vic on les matrícules són més altes o bé anar a viure a alguna de les capitals on hi ha centres públics. Tenint en compte el deficient servei per exemple de tren, aquesta segona opció suposa un sobrecost per haver de quedar-se a viure durant el curs fora de casa.

Si som conscients que a curt termini l’administració catalana no té els recursos suficients per convertir la UVic en una universitat pública –fet que li faria perdre, a més, el seu singular model de governança–, cal recuperar la unanimitat que es va aconseguir el 21 de maig de 1997 al Parlament de Catalunya per restituir els estudis universitaris a Vic, abolits amb el Decret de Nova Planta, i millorar el seu finançament. Entre els actius de la UVic hi ha l’impacte social, econòmic i cultural que té a la Catalunya interior i el seu paper en el reequilibri territorial, però també la gran tasca que s’està fent en recerca o la seva capacitat d’aglutinar esforços fins arribar als prop d’11.000 estudiants de títols oficials que té actualment.