Editorial | La xacra social dels accidents de trànsit
Els accidents de trànsit són la principal causa de mort dels infants i els joves d’entre 25 i 29 anys. Per això, la lluita contra els sinistres a la carretera és un dels reptes globals més importants per a la salut i el desenvolupament de la ciutadania. Els països més rics i avançats són els que han aconseguit reduir més l’accidentalitat. El continent europeu lidera el rànquing amb una disminució del 36% en el nombre de víctimes mortals per accident de trànsit des de l’any 2010.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta reducció tan important a Europa s’ha assolit mitjançant l’aplicació de mesures sobre els cinc factors de risc principals: l’excés de velocitat, la conducció sota la influència d’alcohol i/o drogues, l’ús del casc en motocicletes, el cinturó de seguretat i els sistemes de retenció infantil.
Encara queda molta feina per fer si volem complir els objectius del Pla de Seguretat Viària de Catalunya, que s’ha fixat la meta de reduir un 50% les víctimes mortals per al 2030 respecte del 2019. Calen mesures valentes, com les que preveuen reduir l’accidentalitat en carreteres ràpides amb un alt volum de trànsit, d’un sol carril per sentit i sense mitjana de separació. En aquests trams, cada accident acostuma a tenir conseqüències molt greus.
Ho veiem a l’eix Vic-Olot, la C-37, concretament en el tram entre Manlleu i Torelló, on està previst que s’hi facin actuacions. També potser caldrà estudiar mesures a l’eix del Lluçanès, la C-62. Dijous passat hi va perdre la vida una veïna de Perafita després d’un xoc frontal. És la segona víctima de l’any en aquesta carretera, i gairebé sempre són topades a gran velocitat quan algun vehicle envaeix el carril contrari.
L’Ajuntament de Prats de Lluçanès ha estat el primer a alçar la veu per reclamar intervencions. Els usuaris d’aquesta via adverteixen que hi ha trams on es corre massa i alguns punts, com el revolt on va tenir lloc l’accident mortal de dijous, on diversos conductors acaben envaint el carril contrari. Com a mesura provisional, Trànsit demanarà als Mossos que hi instal·lin radars. Darrere les xifres de víctimes mortals hi ha persones amb noms i cognoms i famílies senceres que en pateixen les conseqüències. No ens podem quedar de braços plegats.