El 9 Nou | 17:30
Opinió

La notícia que l’ACA desembassarà a més potència coincideix amb el fet que fa quatre dies s’ha aprovat un pla d’usos de l’embassament de Sau

Editorial | Prendre consciència que cada gota compta

Que el campanar de l’antiga església de Sant Romà de Sau s’ha convertit en icona de la sequera a Catalunya no fa falta dir-ho. Els últims mesos ha sortit a tot arreu. Això ha generat un efecte crida i milers de persones s’han desplaçat fins al pantà per trepitjar amb les seves pròpies soles el poble que va quedar negat per les aigües ara fa seixanta anys. Veure emergir ruïnes de les profunditats és una circumstància excepcional. S’entén que generi curiositat. Però el cas de Sau amaga en realitat una ombra molt crua: com el canvi climàtic va estenent els seus tentacles per tot arreu.

A partir d’aquesta setmana, amb la decisió de la Generalitat de desembassar a tot drap, els efectes de la sequera al pantà seran encara més visibles. La mesura ha d’incrementar els hectòmetres cúbics a Susqueda i garantir la qualitat de l’aigua de boca a les comarques gironines i l’àrea metropolitana de Barcelona. Hi ha qui hi pot treure ferro dient que ja s’ha fet altres vegades, com el febrer del 2008, però la diferència és que l’excepcionalitat s’està convertint en norma i any rere any hem de parlar del mateix.

La solució al canvi climàtic evidentment no la tenen Osona ni el Ripollès. Al darrere hi ha massa causes i que els efectes entre països siguin tan diversos és el que explica la falta d’acord internacional a l’hora de passar a l’acció. Ni tan sols anant a treballar tots a peu a totes dues comarques reduiríem els gasos d’efecte hivernacle a escala global, és cert, però això no ens eximeix de responsabilitat: les campanyes que diuen que els petits gestos compten tenen tot el sentit si conjurant-nos com a país aconseguim que, en el nostre radi d’acció, els embassaments baixin més a poc a poc. La recepta és fàcil, tant com recuperar les recomanacions clàssiques d’escola: engegar la rentadora quan estigui plena, parar l’aixeta mentre ens ensabonem o dutxar-nos en comptes de banyar-nos.

La notícia que l’ACA desembassarà a més potència coincideix amb el fet que fa quatre dies s’ha aprovat un pla d’usos de l’embassament de Sau. Regula quines embarcacions hi poden navegar, com pescar-hi, els accessos de visitants… És cosa de tots mullar-nos i estalviar aigua perquè si no n’hi ha, res de res.