El 9 Nou | 10:45
Opinió

L’últim estudi sobre el MMVV deia que l’edició de 2018 va tenir un impacte econòmic sobre la indústria musical de 4,1 milions d’euros

Editorial | Un Mercat de Música que s’ha fet imprescindible

El concert inaugural a càrrec de Núria Graham obrirà dimecres un Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) que, finalment, recuperarà la plena normalitat. Les imatges de concerts multitudinaris a la plaça i el Sucre o les actuacions als carrers, icòniques d’un mercat que des del seu naixement treballa per compaginar la part professional amb la festiva i popular, es podran recuperar en aquesta edició. Una edició que tornarà a concentrar diverses estrenes. De fet, ho són gairebé un terç de la cinquantena de concerts que es faran dins el programa oficial. Aquest estiu hem pogut comprovar l’esclat de creativitat dels artistes que han tret nous treballs després de deixar enrere la pandèmia que va fer estralls al sector a causa de les fortes restriccions i ha fet també d’embut per a la gestació de noves propostes. La direcció del festival ja parla que veurem un mercat com el de 2019 i de fet ja hi ha prop de 900 professionals inscrits. La indústria musical i el Mercat de Vic es retroalimenten. L’últim estudi sobre el MMVV deia que l’edició de 2018 va tenir un impacte econòmic sobre la indústria musical de 4,1 milions d’euros. Els quatre dies de Mercat són només un punt de partida de diversos acords i contractacions que es multipliquen a partir de la cita vigatana. Segons l’estudi elaborat per la UOC, la indústria internacional genera l’11% de l’impacte econòmic i més del 47% de les actuacions contractades dins el MMVV es programen a l’estranger.

El públic osonenc espera amb candeletes els nous treballs de Núria Graham, el duet XY, els Hereu Escampa, Ernest Crusats i Dan Peralbo. Però el Mercat també és un equilibri entre el local i el global. Sense les restriccions en els desplaçaments es recuperarà la presència d’artistes de tot el món. S’ha treballat sobretot amb l’Amèrica Llatina i també amb França. A més, continua estenent-se com una taca d’oli i a través del projecte “El MMVV es mou” ha arribat a acords amb festivals com l’Embassa’t de Sabadell, el Portalblau de l’Escala o el Cantilafont del Lluçanès. El MMVV no ha parat de créixer i la seva existència és ja imprescindible per a la indústria musical.