Els clubs de lectura (i II)
Els clubs de lectura adreçats a infants i joves cada vegada són més abundants arreu del territori i, com els d’adults, també són d’allò més variats i de fàcil accés, ja que molts es fan de manera coordinada entre les biblioteques municipals i entitats diverses, sobretot amb escoles i instituts. A Osona, al Moianès, al Lluçanès i al Ripollès, per desgràcia, encara són molt minoritaris, com veurem.
Podem considerar clubs de lectura infantils els destinats a una àmplia franja d’edat, que abraça des dels primers lectors (fins i tot n’hi ha algun per a prelectors, compartit entre pares i fills, naturalment) fins als dotze anys, aproximadament. Els juvenils, en canvi, són els adreçats a lectors entre dotze i divuit anys. Hi incloc la franja de setze a divuit, perquè funcionen alguns clubs destinats a estudiants de Batxillerat i, doncs, compresos en aquestes edats en què, tranquil·lament, ja podrien participar en clubs de lectura per a adults.
D’infantils, a la Xarxa de Barcelona en funcionen una vuitantena, alguns d’àmbit rural i tot, lligats als bibliobusos que visiten les petites poblacions regularment. Molts només s’anomenen “Club de lectura infantil” de tal biblioteca o de tal altra, però també n’hi ha una bona colla que tenen noms d’allò més diversos i divertits, molt adequats a les franges d’edat a què van destinats: “Els exploradors de contes”, “Els eriçons”, “Els Grimm”, “Els Umpa Lumpes” i uns quants d’allò més metafòrics i indicadors de la voluntat dels organitzadors: “Menjamots”, “Cruspilletres” i “Devorallibres” en poden ser bons exemples. Val a dir que n’hi ha alguns, com els de Moià, que van de la mà d’un concurs molt popular en el món escolar i amb una trajectòria ben consolidada (ja s’acosta a la 20a edició), l’Atrapallibres, organitzat per l’IBBYCAT (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil).
De juvenils n’hi ha una trentena (corroboraria la constatació que a Secundària es llegeix menys de manera voluntària i que en aquestes edats el pes del lleure digital cada vegada és més important). Alguns van adreçats específicament a lectors de Batxillerat, com he apuntat, tot i que gairebé tots són per a estudiants de Secundària. La majoria no tenen nom propi, s’anomenen “Club de lectura jove” o “Club de lectura juvenil”, tot i que n’hi ha uns quants d’allò més originals, entre els quals sobresurten els de Sabadell, anomenats “No llegeixis”, “Obrim parèntesi” i “Lletres, somnis i rock’n’roll”. Entre els juvenils també en trobem algun d’organitzat a l’entorn de l’altre concurs de l’IBBYCAT, el Protagonista Jove, que ja s’acosta a la 30a edició.
Al Moianès, al Lluçanès i a Osona, segons la pàgina web de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, només hi ha cinc clubs de lectura infantils (a Moià, Olost, Castellterçol, Viladrau i Vic) i només un de juvenil (a Vic). Al Ripollès, segons el lloc web del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, només hi ha clubs de lectura infantils a Campdevànol i a Ripoll.
Com podem veure, en el camp de la lectura infantil i juvenil, a les nostres comarques encara hi ha molta feina a fer, molt camí per recórrer. Tant de bo que aviat la majoria de poblacions del Ripollès, del Moianès, del Lluçanès i d’Osona puguin gaudir de clubs de lectura adreçats a infant i joves.