Natàlia Mas | 11:00
Opinió

La indústria és i serà decisiva en els tres vectors que marquen l'agenda de creixement: digitalització, circularitat i resiliència

Els ODS i la indústria catalana

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) han esdevingut una referència imprescindible en la majoria dels àmbits de la nostra societat i en l’activitat econòmica.

A Catalunya, la coordinació dels ODS té com a referent el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, aprovat pel govern el 2019, amb 920 compromisos. El Pla implica pràcticament tots els departaments del govern; té un clar caràcter transformador, integrador i orientat a resultats; disposa d’un sistema integrat de fites i indicadors, i es revisarà anualment per mantenir-lo actualitzat fins al 2030.

Pràcticament la totalitat dels ODS tenen impacte en l’economia productiva i la indústria, però alguns s’hi relacionen més directament. És el cas de l’ODS 4 (educació de qualitat), el 7 (energia neta assequible, un tema especialment d’actualitat), el 8 (treball digne i creixement econòmic) i, sobretot, el 9, centrat en les infraestructures, la indústria i la innovació. Aquest és l’àmbit on podem contribuir més des de la Direcció General d’Indústria i el Departament d’Empresa i Treball.

L’ODS 9 fa referència a construir infraestructures resilients, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació. Aquests elements estan presents des de fa temps en les nostres actuacions, i s’estan renovant amb més força en moltes actuacions recollides en el nou Pacte nacional per a la indústria 2022-2025, que està en fase final d’elaboració.

L’ODS 9 destaca el paper clau de la indústria per contribuir al creixement econòmic, al benestar social de les persones i a la reducció de les desigualtats. De fet, la indústria, en el sentit més modern, ampli i sostenible, és capaç de crear llocs de treball de més qualitat i que per cada lloc creat a la indústria se’n generin 2,2 en altres sectors, segons càlculs de les Nacions Unides. Per això hem impulsat línies de suport a la reindustrialització o per a projectes d’alt impacte. A més, la indústria és i serà decisiva en els tres grans vectors que marquen l’agenda europea i mundial de creixement: digitalització, circularitat i resiliència. Amb aquesta idea volem proporcionar més benestar per a tothom en una societat amb reptes creixents en l’àmbit social i mediambiental. A més, els ODS representen també una gran oportunitat de negoci per a les empreses que volen créixer i innovar de manera sostenible. És per això que ACCIÓ ha posat en marxa el programa ProACCIÓ Green, per donar suport a projectes alineats amb aquest nou paradigma de creixement.

Finalment, un vector important inclòs en l’ODS 9 és la innovació, que representa el principal motor per a l’augment de la productivitat i per a la definició de nous models de negoci, tan necessaris per a una nova competitivitat sostenible. En aquest sentit, una publicació recent de l’Observatori de la Indústria relacionava aquest concepte amb la creació de valor compartit (és a dir, la generació, al mateix temps, de valor econòmic, social i mediambiental) que serà l’eix central del dia de l’empresa a Catalunya. Aquest nou concepte té un gran potencial transformador per a les empreses, els agents socials, els clústers (on s’està impulsant un programa pioner, a escala mundial, sobre valor compartit) i la societat en el seu conjunt.