Víctor Palomar | 19:30
Opinió

Els mitjans no podem fer d’altaveu del seu discurs d’odi, l’hem de qüestionar i advertir de les conseqüències del que propugnen

Extrema dreta

Cordó sanitari o informació professional, responsable i crítica. Els mitjans de comunicació fa temps que debatem de com informar sobre l’extrema dreta i totes les forces polítiques que qüestionen els valors democràtics i els grans consensos en drets humans assolits després de la Segona Guerra Mundial.

Silenciar-los com si no existissin és una arma de doble tall. Se n’aprofiten perquè els situa en una posició de víctima enfront del que ells consideren l’establishment, on hi inclouen els mitjans, a qui consideren un dels seus grans enemics. En un moment, a més, en què els mitjans han deixat de tenir l’exclusivitat de fer arribar missatges al gran públic –tothom pot difondre informacions, encara que siguin falses, a les xarxes–, aquests cordons sanitaris han deixat de tenir sentit. És millor que siguin els periodistes els que expliquin qui són, qüestionin els seus missatges populistes i investiguin les seves intencions. No podem fer d’altaveu del seu discurs d’odi, l’hem de qüestionar i advertir de les conseqüències del que propugnen.

El lingüista nord-americà George Lakoff proposa “el sandvitx de la veritat” per combatre missatges falsos com els que propugna sovint la dreta populista. Són les tres capes: el pa (començar explicant la veritat, perquè ser el primer sempre et permet agafar avantatge), la carn (incloure la falsedat que es vol desmentir evitant amplificar-la) i tornar amb el pa (reiterar sempre més la veritat que la mentida per insistir amb el marc mental). És ben bé el contrari del que feia el ministre de propaganda nazi Joseph Goebbels, que una mentida repetida mil vegades es converteix en veritat.