| 19:46
Opinió

El govern ha autoritzat la comercialització d'aquests insectes com a nou aliment

Ja podràs menjar grills i escarabats

Ha arribat allò que tant has estat esperant. A partir d’aquesta setmana ja pots afegir insectes a la teva dieta mediterrània, la cadena tròfica o catastròfica depèn de com es miri. I és que el dia 4 de gener de 2023 el govern de l’Estat espanyol va publicar al BOE (pàg. 9-14) un reglament d’execució que autoritza la comercialització del grill domèstic (Acheta domesticus) com a nou aliment. No et sembla innovador?

Perquè no es noti tant que estàs menjant grills els presenten en forma de pols parcialment desgreixada. Si fins ara et semblava remot arribar a tastar-ne algun dia, ara el difícil serà acabar aquest any sense haver-ne consumit, ja que podrà formar part de pans, panets, pasta seca, pasta farcida, galetes, pizzes, aperitius, patates fregides, cereals, en forma de barretes, per esmorzar o d’altres modalitats, entre una llarga llista de productes. Els vegans ho tindran més cru per trobar aliments exempts de la presència del regne animal.

Si bé a partir d’ara t’esforçaràs a mirar les etiquetes –podríem dir per si les mosques, perquè vist el panorama aviat també podrien passar a tenir la categoria d’aliment–, cal que t’aprenguis bé el nom en llatí, no sigui que t’ho endossin ocult en variants de la nomenclatura.

Però això no és tot: l’endemà de ser publicat aquest inquietant missatge, el BOE va superar-se reproduint gairebé el mateix text per introduir un altre insecte com a aliment: l’escarabat de les escombraries (Alphitobius diaperinus), conegut en castellà com a escarabajo del estiércol (sic). Va ser en data de 5 de gener com si es tractés d’una burla de mal gust dels reis d’Orient, o precisament perquè aquell dia massa gent estava preocupada per la negror del carbó, que algú va pensar que els escarabats, en aquest context, passarien desapercebuts. Si el BOE no fos tan real i prosaic, semblaria que el text s’endinsa en una narració de misteri: l’empresa sol·licitant és del Vietnam en el cas dels grills, i en el cas dels escarabats prové d’un holding fundat a París. Durant cinc anys només aquestes companyies estaran autoritzades a lucrar-se amb aquesta nova vianda. M’imagino que és per donar facilitats a Hisenda, per donar-li temps per poder escollir un nou epígraf de llicència fiscal. Està per veure si, passat aquest temps de privilegi, a qualsevol de nosaltres, quan estiguem a l’atur, se’ns obren noves oportunitats de negoci, que d’insectes no n’han de faltar, sobretot a l’estiu. Farem temporada.

La novetat tira per terra la repetida teoria de l’oferta i la demanda dels mercats, perquè que jo sàpiga la demanda és zero i l’oferta emergeix de manera espontània, pel seu compte, obeint qui sap quins interessos ocults que difícilment podrem conèixer. Se’m fa difícil treure’m de la closca la idea de ser tots plegats una mena d’animal de granja a qui han canviat el pinso: menjaràs grills perquè algú de més amunt ho ha decidit per tu, enrient-se de qualsevol consigna de sobirania alimentària o semblants quimeres.

Ves a saber, potser són delícies que fins ara no hem tingut a l’abast, potser l’Estat o el govern vetllen per nosaltres i pel nostre benestar, la nostra salut; potser el món està al revés, un cop més, i no ho sabíem. A l’Estat, no ens queda més que agrair-li la celeritat amb què dona resposta als interessos del que qualifica com a “població en general”. Segur que tu no has faltat a les nombroses manifestacions públiques pel dret a menjar insectes que has vist sorgir al carrer recentment. Una mostra més de sobirania i respecte a la voluntat del poble.

El que sí que sabem és que després de molt de temps d’haver estat, tots plegats, exposats a la confrontació, polarització d’opinions, divisió, exclusió, acusació… ara per fi tenim una causa que ens ofereix l’oportunitat d’anar tots a l’una. Visca el sentit comú compartit! Que visquin els grills silvestres que canten al capvespre! Dels escarabats ja en parlarem un altre dia.