| 19:17
Opinió

Els periodistes d’avui tenim el repte de mantenir l’essència d’aquell diari que es va fundar fa 45 anys

La Lluna, la Terra i el periodisme

Els científics apunten la hipòtesi més probable que la Lluna es va crear pel gran impacte entre un planeta Terra en formació i un gran objecte –potser l’embrió d’un altre astre– fa uns 4.530 milions d’anys. A conseqüència del cataclisme, una part d’aquest objecte es va fusionar amb el nucli de la Terra, mentre que una altra part important juntament amb fragments de la Terra van ser expulsats a l’espai i van crear la Lluna. La Terra no seria el que és sense la Lluna, com les nostres comarques tampoc serien el que són sense EL 9 NOU.

L’ADN del diari és una suma de molts elements: la història del nostre territori, el tarannà de la gent que hi viu i hi ha viscut, l’esperit dels fundadors i una sèrie de factors que en podríem dir casuals originats pel moment en què va néixer. Els científics que van descobrir que a la Lluna hi ha la mateixa proporció de varietats d’oxigen que a la Terra podrien trobar a EL 9 NOU tots aquests components que esmentàvem abans que formen el codi genètic de les nostres comarques i la seva gent. EL 9 NOU ha estat i és un model que s’estudia a les facultats de comunicació. De la voluntat de trencar amb les cadenes del règim dictatorial exercint la llibertat d’expressió i el dret a una informació veraç dels ciutadans amb la normalització del català –un moviment que va provocar el cataclisme que va permetre el naixement d’EL 9 NOU– s’ha evolucionat a un model professionalitzat i amb un estil propi de fer periodisme.

La Terra és l’únic planeta del sistema solar que per la seva proporció té un satèl·lit de les dimensions de la Lluna. I aquestes nostres comarques són les úniques que tenen un grup de comunicació com EL 9 NOU. El diari en paper a Osona es va estendre al Ripollès i al Vallès, i ara també és el mitjà de les noves comarques del Lluçanès i el Moianès. Ha crescut amb una ràdio i una televisió. El futur, tots en som conscients, és el diari digital, però mantenint sempre l’essència d’aquest model de periodisme que ens ha fet arribar fins aquí. La Lluna ha donat estabilitat a la inclinació de l’eix de rotació de la Terra i ha evitat oscil·lacions fora de control. I crec que EL 9 NOU també ha complert amb aquests objectius a través d’un periodisme rigorós i independent.

El satèl·lit de la Terra, per fricció, li provoca marees, com també n’ha creat EL 9 NOU amb les seves notícies. Fa pocs dies, un jove estudiant de Periodisme em va demanar en una entrevista que devia ser un orgull ser director d’EL 9 NOU. Més que un orgull, li deia, és una gran responsabilitat. No només meva. Els periodistes que conformem l’actual redacció tenim el deure i el compromís de mantenir i fer créixer aquella espurna que fa 45 anys va donar vida a EL 9 NOU. La Lluna i la Terra se separen lentament, a un ritme de 3,8 centímetres cada any. És una misèria. Nosaltres intentem també no allunyar-nos d’aquells principis fundacionals de fa 45 anys.