| 10:22
Opinió

Si fa 50 anys construir una carretera era clau per a la millora de les condicions de vida als pobles, ara ho és la fibra òptica i el 5G

Les telecomunicacions, una eina de cohesió territorial

El 17 de maig se celebra el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació i, segons la Viquipèdia, un dels objectius de la commemoració d’aquest dia és el de donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar el servei de vida dels pobles i dels seus ciutadans. Aprofito la data, 17 de maig, per exposar en primera persona com el poble de Tavèrnoles s’ha dotat els darrers anys d’una xarxa troncal de fibra òptica que sens dubte ha d’ajudar a millorar la vida dels que viuen en algun dels més de 150 habitatges que té el municipi distribuïts pels 19 quilòmetres quadrats de superfície.

Recordo quan el maig de l’any 2007 vaig entrar com a regidor a l’Ajuntament de Tavèrnoles i l’aleshores alcalde, Joan Roura, em va delegar la Regidoria de Comunicació i Noves Tecnologies. En aquest àmbit una de les primeres sorpreses que em vaig endur va ser comprovar que a l’ajuntament la connexió a internet es feia a través d’una línia XDSI amb una velocitat màxima de 128 Kbps (poc més de 0,1 megues).
El 2007, el mateix any que Apple treia al mercat el primer model d’iPhone, les línies d’ADSL no arribaven a Tavèrnoles i els veïns del municipi només podien accedir a internet a través d’aquells mòdems analògics que feien un seguit de xiulets abans d’establir la connexió amb la xarxa. Com a regidor vaig proposar-me poder millorar aquelles condicions de connectivitat, però les reunions amb Telefónica van ser del tot desesperants: “Telefónica no desplegarà mai ADSL en un poble tan petit perquè a l’haver-hi pocs clients potencials no tindríem retorn de la inversió”. Missatge rebut; ens hem d’espavilar pel nostre compte.

I a Tavèrnoles ens vam començar a espavilar. Un grup de veïns ens vam organitzar per desplegar una xarxa d’antenes Wi-Fi vinculades a guifi.net que donessin cobertura a algunes zones del municipi. Era un primer pas, però calia anar més enllà si es volia arribar a totes les cases del municipi i assolir unes velocitats d’accés a internet més òptimes.

Avancem en el temps, situant-nos a l’any 2014, i ja com a alcalde de Tavèrnoles el repte que se’m plantejava cada cop era més clar: “Si els petits municipis no som un objectiu comercial per les grans operadores de telecomunicacions, podríem nosaltres ser capaços de desplegar la nostra pròpia xarxa troncal de fibra òptica?”. Un repte que alguns veien com una utopia i altres potser com un somni molt llunyà, però després de picar molta pedra per aconseguir el finançament necessari, el maig del 2015 s’iniciava l’estesa de la xarxa de fibra òptica a Tavèrnoles. Uns primers tres quilòmetres que unien la bàscula municipal i la depuradora amb l’edifici de l’ajuntament i que alhora engegaven una col·laboració público-privada perquè operadores locals poguessin desplegar la darrera milla i oferir el servei d’internet als veïns.

El repte s’anava materialitzant, però la fotografia final preveia poder anar encara més lluny i que totes les cases del municipi tinguessin relativament a prop la xarxa troncal de fibra òptica. Per arribar fins a les masies de Savassona i a la urbanització de Fussimanya ha calgut passar sis quilòmetres més de fibra per dins la canonada d’aigua, interconnectant els dipòsits municipals, i s’ha aprofitat també una portada d’aigua a disseminats per estendre dos quilòmetres més de xarxa troncal municipal.
Som al maig del 2021 i, 14 anys després de comprovar que la connexió a internet de l’ajuntament es feia a través d’una línia XDSI, el repte s’ha anat completant. El municipi de Tavèrnoles, amb poc més de 320 habitants empadronats i uns 150 habitatges, disposa d’una xarxa troncal de fibra òptica de més de 18 quilòmetres que, gràcies a la col·laboració amb les operadores locals, compta ja amb 90 usuaris connectats a una banda ampla real que ofereix una velocitat mínima de 300 megues.

Precisament aquest any 2021 tenim una altra commemoració important per Tavèrnoles: es compleixen 50 anys de la inauguració de la carretera BV-5213, la que arriba fins al Parador de Turisme de Sau. Una carretera que va suposar un abans i un després en el dia a dia dels veïns de Tavèrnoles, especialment en fets tan quotidians com anar a treballar, al mercat o a l’escola. Si fa 50 anys una inversió en les comunicacions, en aquest cas viàries, era un factor clau per a la millora de les condicions de vida dels pobles, crec fermament que avui la inversió en un altre tipus de comunicacions, com ara les xarxes de fibra òptica i la cobertura 5G, és la que ens ajudarà a continuar millorant les condicions de vida dels pobles i a cohesionar territorialment aquest món rural que tots ens apreciem.