| 23:44
Opinió

Article de Josep Miquel Bausset sobre la cimera d'Assís convocada pel Papa

Una economia al servei de la persona, de la família i de la vida

Aquest és l’eix que ha marcat la cimera convocada pel papa i que del 22 al 24 de setembre s’ha celebrat a Assís. Aquesta trobada ha tingut per objectiu, fer possible un canvi del sistema econòmic actual. El papa, amb la seva encíclica Laudato si, ens recordava “el crit de la Terra i dels pobres”.

Davant mil economistes, empresaris i agents de canvi de tot el món reunits a Assís, el papa, que ens recordava els principis bàsics de la Laudato si, amb les seves paraules s’ha convertit en l’únic cap d’estat que presenta propostes innovadores i fins i tot rupturistes, per encoratjar els joves a fer possible una autèntica transformació del nostre (caduc) estil de vida.

El papa ens ha recordat que “aquesta economia, mata”, i per això no podem esperar la pròxima cimera internacional, perquè, potser, arribariem tard. 

En el seu discurs, el 24 de setembre a Assís, el papa ens animà a “posar en qüestió el model de desenrotllament, d’una economia que mata” i encoratjà els joves de tot el món a “construir un procés de canvi, amb els pobres com a protagonistes”. I és que l’economia de Francesc, és una economia que vol rescatar de la misèria els més vulnerables de la nostra societat.

El papa ens recordava que hi ha “empreses i institucions que fan una reconversió ecològica”, i ens animà a “continuar per aquest camí i anar més enllà”.

En aquest encontre a Assís, de dijous 22 al dissabte 24, el papa afirmà que “la situació és tal, que no podem esperar la pròxima cimera internacional, perquè el planeta no està bé i és avui que hem de canviar en tots els nivells”.

El papa Francesc ens encoratjà també a “acceptar el principi ètic universal que allò que és fa malbé, ha de ser reparat”. Per això, “si hem crescut abusant del planeta i l’atmosfera, avui hem d’aprendre a fer sacrificis en estils de vida que són insostenibles” I és que “del contrari, els nostres fills i néts pagaran la factura, que serà massa alta i injusta”. Per això, davant la situació actual, el papa va afirmar que “necessitem un canvi ràpid i decidit”. 

En el seu discurs, el papa afirmà també que “el crit dels pobres i de la Terra és el mateix”, com ja ens deia Francesc a la Laudato si. Per això ens recordà que “quan treballem per la transformació ecològica, hem de tindre en compte els efectes que algunes opcions ambientals tenen sobre la pobresa”, per tal de reduir la misèria i les desigualtats del nostre món. 

El papa digué que “no podem descurar l’home i la dona que sofreixen” i per això ens recordà que “la contaminació que mata, no és només la del diòxid de carboni; la desigualtat també contamina mortalment el nostre planeta”.

Com digué el papa el passat dia 24, “mentre el nostre sistema continuï produint residus, serem còmplices d’una economia que mata”. I per això Francesc es preguntava i ens pregunta, “si estem fent el suficient per canviar aquesta economia”.

El papa encoratjà els joves a fer realitat una “”economia al servei de la persona, de la família i de la vida .

Amb l’anomenat “Pacte d’Assís”, el papa ens animà a construir “una economia guiada per l’ètica de la persona i oberta a la transcendència. Una economia de pau i no de guerra, una economia que s’oposi a la proliferació d’armes. Una economia en la que tindre cura dels altres, substitueixi l’economia de la indiferència. Una economia que no deixi ningú enrere. Una economia per un treball decent, que sàpiga valorar i respectar les cultures i tradicions del pobles i que lluiti contra la misèria i les desigualtats ”.

La cimera d’Assís i les paraules del papa Francesc, haurien de ser tingudes en compte pels dirigents dels estats, per tal de protegir el planeta, rescatar els més desvalguts de la societat i construir un món més fratern i més solidari.