Elisenda Fatjó-Vilas March | 12:00
Opinió

El Programa de la Presidència de torn, l’equip francès introdueix les prioritats agràries emmarcant aquesta política dins de l’objectiu de sobirania europea, lluita contra el canvi climàtic i del desenvolupament durable

Una Europa més sobirana

L’1 de gener França va assumir la presidència de torn del Consell de Ministres de la Unió Europea. Això vol dir que durant els propers sis mesos, i malgrat les eleccions nacionals que es faran a l’abril, els ministres sectorials francesos presidiran les deu formacions especialitzades del Consell de Ministres i n’impulsaran els treballs. L’eslògan de la Presidència del país gal és “Una Europa més sobirana, un nou model de creixement i una Europa més humana”. Segons la mateixa Presidència es tracta d’uns reptes fortament lligats a l’agricultura, tenint en compte la importància de la sobirania alimentària, de potenciar el sector econòmic agrari i la necessitat d’arrelar la gent al territori. Entrant en les especificitats del Programa de la Presidència de torn, l’equip francès introdueix les prioritats agràries emmarcant aquesta política dins de l’objectiu de sobirania europea, lluita contra el canvi climàtic i del desenvolupament durable. A més, tal com s’exposava en el darrer article, la Presidència recorda que l’agricultura i la pesca se circumscriuen en el marc del Pacte Verd Europeu.

El programa francès presenta tres grans prioritats en l’àmbit agrari. La primera, la reciprocitat de normes. En altres paraules, constrènyer els nostres socis comercials a les mateixes normes de producció que s’exigeixen als productors europeus. Aquesta prioritat, exigida des de fa anys pels membres de la comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu, no és fàcil d’aconseguir ja que no entra dins de l’àmbit agrari sinó del comerç internacional. Per tant, aquesta s’ha de convertir no en una prioritat de l’àmbit agrari sinó dels equips i direccions generals de la Comissió Europea que negocien els acords internacionals que subscriu la Unió Europea (UE). Cal també tenir en compte que la política comercial comuna és una competència exclusiva de la UE i que segons el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, aquesta no es regeix pel procediment ordinari de presa de decisions sinó que té un procediment específic per a l’adopció dels acords comercials. A més a més, aquesta prioritat s’ha d’implementar tenint en compte els delicats equilibris dels principis de l’Organització Mundial del Comerç.

La segona prioritat, molt lligada als objectius del Pacte Verd Europeu, és la captura de diòxid de carboni a l’agricultura. La Presidència considera que cal augmentar la captació de diòxid de carboni per part de l’agricultura i impulsarà l’intercanvi de bones pràctiques per accelerar aquesta captació. A més a més, la Presidència ha anunciat la intenció d’iniciar la reflexió de com establir un marc voluntari de certificació de captació de carboni que permeti donar un valor afegit als productes agraris.

La tercera prioritat de la Presidència per aquest primer semestre és accelerar la transició agroecològica i reduir la utilització dels pesticides. Aquesta no és una nova prioritat sinó una de les accions establertes en el marc del desenvolupament de l’Estratègia de la Granja a la Taula. Concretament es preveu iniciar la revisió de la Directiva sobre l’ús sostenible dels plaguicides amb l’objectiu de reduir-ne l’ús i la dependència. Aquesta iniciativa serà especialment sensible per la falta de productes substitutius més durables per la lluita contra les malalties vegetals.

A part d’aquestes prioritats, la Presidència francesa continuarà treballant per la implementació de la nova política agrària comuna (PAC) (concretament per l’aprovació dels Plans Estratègics Nacionals), la continuació de les discussions sobre el benestar animal (aquesta qüestió sí significativa per Osona), l’inici dels treballs legislatius sobre les indicacions geogràfiques protegides (que podria afectar a la producció de la Llonganissa de Vic o el Pa de Pagès) o el reglament de promoció dels productes agraris. De nou, la Presidència francesa coordinarà els debats sobre temes que anunciats avui afectaran a tot el sector demà.