Visca la importància dels calendaris d’Advent

Pobre Advent. Qui l’ha vist i qui el veu. Quan era petit era un període desangelat i poc atractiu que durava quatre diumenges. Els d’abans de Nadal. I com que Nadal sempre cau en un dia diferent es podia allargar entre 22 i 28 dies. Ara no. Ara en dura 24 (o en algun cas he vist que 25). L’Advent ja només va lligat al famós calendari compte enrere que es van inventar al segle passat els països anglosaxons i germànics. Un calendari que majoritàriament és com un petit armariet amb una porta per cada dia darrere la qual s’hi amaguen llaminadures adreçades sobretot als més menuts. I com que Catalunya és terra d’acollida, sobretot de tradicions lligades al món de la gastronomia, ja fa uns quants anys que hem fet nostres els calendaris d’Advent, els hem apadrinat i a totes les cases n’hi ha més que no pas avets i pessebres. I últimament proliferen més que els visitants del Mercat Medieval, que ja és dir. De cara a aquest Nadal, per exemple, me n’han ofert de birres artesanes, de birres convencionals (aquest, els de la casa Moritz), de xocolates Kinder (aquells dels ous, sí), de llepolies d’arreu dels Països Catalans, de Lego…
Però si es tracta de tenir un calendari d’Advent jo el que vull és el que fan els alumnes de l’Aula d’Hostaleria d’Osona, a Tona. Els del Torn de tarda d’EL 9 TV hi van anar dilluns i des de casa se’m feia la boca aigua. Quin bé de déu! Més que bombons semblaven tresors. I amb 24 peces de diferents textures i sabors “artesanals i sostenibles”, tal com es va encarregar de remarcar el cap d’estudis del centre, Cesc Molera. I és clar, si del que es tracta és de celebrar l’Advent i preparar la vinguda de Jesús és força més atractiu fer-ho buidant una capsa com la que fan a l’Aula d’Hostaleria que no pas anant els diumenges a missa i engolir només una hòstia de pa sec per molt consagrada que sigui. La importació de tradicions foranes de vegades fa mandra (i en alguns casos fins i tot al·lèrgia), però és evident que amb aquesta dels calendaris no hi ha res a fer. Benvinguda sigui. I gent de l’Aula d’Hostaleria, si us sobren calendaris d’Advent feu-me’n arribar un. El buidaré a la vostra salut!