Pol Solà
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat “preocupat” per l’augment de la covid les últimes setmanes i com afecta l’atenció mèdica, sobretot l’hospitalària, durant l’estiu, a causa de les vacances dels sanitaris. Per això, ha demanat a les persones grans i vulnerables que duguin mascareta en llocs tancats i mal ventilats i als casos lleus que no vagin al CAP, sinó que prenguin antitèrmics i es quedin a casa, sense ni tant sols fer-se un test covid. Argimon s’ha mostrat especialment preocupat per l’ocupació de les UCI, que gairebé s’ha doblat, passant de 26 a 46 en tres setmanes, i en els pacients a planta amb covid, que s’han d’aïllar i obliguen a tancar altres llits, cosa que dificulta la gestió dels centres.
Argimon ha admès que les variants BA4 i BA5 ja són el 60% dels casos, però segurament arribaran al 100% en poques setmanes. Tot i que són més transmissibles en principi no semblen més greus. També ha explicat que el 50% dels virus que circulen actualment a Catalunya són de covid i per tant és molt probable que les persones amb símptomes lleus com mal de cap i aixafament tinguin covid. Per això ha dit a la població que tingui símptomes lleus que no cal que es faci un test perquè molt probablement donarà positiu.
Innovació per a hàbits saludables
El conseller ho ha dit durant la presentació del Repte CIMTI 2022 per la promoció d’estils de vida saludable. El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI), la Fundació Leitat i la Conselleria de Salut promouen cada any l’acompanyament de projectes innovadors en diversos camps de la salut. Aquest 2022 es fixaran en innovacions tecnològiques que millorin la motivació i l’adherència dels pacients als hàbits de vida saludables i evitin el tabac i l’alcohol, el sedentarisme, el sobrepès i l’obesitat, l’alimentació saludable, el descans o el benestar emocional.
El repte es divideix en dues temàtiques: les solucions tecnològiques d’acompanyament per als pacients i les que fomentin entre els sanitaris la formació en aquest àmbit.
Les propostes es poden presentar fins l’11 d’agost i grups d’experts escolliran un màxim de cinc projectes que rebran assessorament tecnològic, clínic, legal, econòmic, de comunicació i formació. A més, podran accedir directament al CIMIT de Boston per fer seguiment del projecte.
Des del 2017 s’han presentat 51 projectes, dels quals cinc han pogut treure productes al mercat, han tingut un impacte sobre 350.000 persones, s’han creat 76 llocs de feina altament qualificats i s’han destinat 4,2 milions d’euros a projectes. Cada projecte obté uns 85.000 euros en serveis.
Durant l’acte de presentació del nou repte s’ha fet balanç de dos projectes que han rebut suport del CIMTI en anys anteriors. Un d’ells és el de l’empresa Goodgut, que ha creat un test bacterià per detectar malalties intestinals com el càncer colo-rectal o la síndrome de l’intestí irritable. A través de certs marcadors de la microbiota intestinal, el test, combinat amb l’anàlisi de la sang en femta aconsegueix reduir un 20% els falsos positius i per tant també les colonoscòpies posteriors per confirmar la malaltia, cosa que també redueix les llistes d’espera, la pressió assistencial i aporta 4,7 milions d’euros d’estalvi pressupostari. L’altre projecte és el d’ACASA, que promou l’atenció domiciliària a la dependència mitjançant la tecnologia i la coordinació entre serveis socials i sanitaris.
Lentitud de l’AEMPS
Preguntat per la lentitud de l’Agència Espanyola del Medicament en aprovar tractaments, Argimon ha lamentat aquest retard que justament perjudica Catalunya, líder en recerca biomèdica en diversos camps. A més, ha tornat a demanar un nou sistema de finançament autonòmic per pagar aquests nous tractaments, sobretot en oncologia.
{{ comment.text }}