Com puc invertir en una ‘start-up’?
La inversió en start-ups s’ha democratitzat els últims anys, oferint diverses modalitats d’inversió directa o indirecta en aquestes empreses emergents. Tot i que existeixen diferents opcions com les plataformes d’equity crowdfunding, les incubadores o acceleradores i els fons de venture capital, ens centrarem especialment en la figura del Business Angel, una de les més rellevants en l’ecosistema emprenedor actual.
Els Business Angels són inversors que participen en la fase inicial de la companyia a canvi d’obtenir-ne participacions. A diferència d’altres modalitats d’inversió, aquests inversors no només aporten finançament, sinó que sovint esdevenen mentors del projecte, aportant valor afegit mitjançant la seva experiència en el sector i la seva valuosa xarxa de contactes.
Un dels aspectes més atractius d’aquesta modalitat d’inversió són els seus beneficis fiscals en l’IRPF:
-La deducció en el tram estatal per aquesta tipologia d’inversions és del 50% amb una base màxima de 100.000€
-La deducció en el tram català consisteix en una deducció del 40% de la inversió realitzada en la quota de l’IRPF en el tram autonòmic, per aquelles adquisicions de participacions o accions socials que provinguin d’acords de constitució o d’ampliació del capital social de la societat, amb un import màxim de deducció de 12.000 euros anuals. El percentatge esmentat pot incrementar-se fins al 50% en el cas de les societats creades o participades per universitats o centres d’investigació
Cal destacar que existeixen diversos requisits, tant estatals com autonòmics, que han de complir tant l’inversor com la societat receptora de la inversió. Aquests requisits s’han de validar específicament per a cada operació mitjançant una due diligence exhaustiva.
Guillem Puig-Alsina, responsable del departament fiscal d’FLM Vic