El sector porcí, pilar fonamental en la producció alimentària global, ha experimentat una notable transformació durant les últimes dècades. El desenvolupament de processos més sostenibles i tecnològicament avançats en el processament de la carn del porc, així com l’ús de noves tecnologies que permeten la millora genètica dels animals a l’hora de criar-los o l’encreuament de dades per a l’optimització de la producció són alguns dels fets més destacats. Tot això ha tingut lloc en un escenari en què el sector porcí a Espanya ha crescut fins a esdevenir un dels sectors clau en l’economia del país.
Gràcies a aquesta evolució, basada en la innovació i la recerca constant, a dia d’avui pràcticament totes les parts del porc que surten de l’escorxador poden ser utilitzades i transformades en una àmplia gamma de productes: des de les tradicionals costelles i pernils, fins a ítems menys convencionals com gelatines, combustibles ecològics i productes farmacèutics.
Del rebuig a l’aprofitament
Amb l’objectiu de minimitzar el malbaratament, contribuir en sostenibilitat i millorar la productivitat, Patel, empresa càrnia del grup agroalimentari Vall Companys, amb seu a l’Esquirol, ha introduït noves línies operacionals en l’aprofitament de la carn del porc al llarg dels últims anys. Amb això han aconseguit que totes les parts de l’animal que surten de l’escorxador puguin ser aprofitades, fet que ha permès que esdevinguin una font important d’aplicacions.
D’aquesta manera, l’empresa ha revaloritzat els subproductes del porc. Aquesta visió no sols contribueix a la reducció de residus, sinó que també genera un valor afegit en la recerca d’innovacions que transcendeixen l’alimentació humana. És així com, recentment, la companyia ha iniciat la comercialització amb la Xina d’elements tan destacables com l’aorta, l’esòfag, la tràquea o la gola del porc.
La circularitat i la innovació: presents durant tot el procés industrial
L’obtenció de tots aquests subproductes és possible gràcies a la circularitat que impregna l’ADN del mateix Grup Vall Companys. Una circularitat que garanteix en tota la seva cadena de valor des de l’inici amb la molta de les farines, que ja s’aprofita per a l’elaboració de pinsos.
En el cas de Patel, concretament, una de les aplicacions del porc és l’aprofitament de la seva sang per extreure’n l’hemoglobina i el plasma, que s’utilitzen també per a l’alimentació animal. Ambdós productes tenen un alt contingut de proteïna, i en el cas del plasma, un valor funcional important per a la salut dels animals.
La companyia va més enllà i no només treballa amb empreses d’embotits, sinó també, per exemple, amb indústries farmacèutiques, a través de l’aprofitament de les mucoses intestinals que són utilitzades per a la producció d’heparina. D’altra banda, l’extracció del col·lagen també pot destinar-se a diferents usos, com ho és la protecció articular.
Finalment, el pèl del bestiar, així com els fangs de depuradora, també són utilitzats per al compostatge, i fins i tot per a l’obtenció de biogàs, una font d’energia ecològica i neta. Això s’aconsegueix a través d’un procés de producció anomenat digestió anaeròbica, en què els microorganismes descomponen la matèria orgànica en absència d’oxigen. D’aquesta operació en resulten finalment biogàs, biometà així com digestat que pot ser emprat com a biofertilitzant.
Així mateix, a través del greix que surt dels escorxadors també és possible l’obtenció de biodièsel, un altre combustible net i natural, que amb les noves tecnologies pot ser utilitzat en aviació.
La circularitat s’ha convertit, mitjançant aquestes innovacions, en una força transformadora que atorga una nova vida a productes i recursos.
Gràcies a la capacitat del grup de cobrir tota la cadena de valor, la companyia aconsegueix no només satisfer les necessitats d’alimentació a través de la matèria extreta del porc, sinó que també impulsa avanços en la medicina i contribueix al desenvolupament de combustibles sostenibles, donant una segona vida a subproductes que fins ara no s’havien utilitzat, sent partícips d’un escenari més respectuós i òptim pel sector i per la societat.
{{ comment.text }}