Catalunya obre un procés participatiu de reflexió i debat de dos anys de durada (2024-2025) que, amb el lema “Menys violència, més justícia global”, ha de donar resposta a dues qüestions clau: com entenem una Catalunya en pau? I com contribuïm des de Catalunya a la pau al món? Es tracta del Fòrum Català per la Pau, un procés obert al qual es poden vincular totes les organitzacions i institucions compromeses amb els valors de la cultura de pau i la justícia global. El fòrum es va presentar el passat 14 de febrer en el marc de la II Jornada de la Pau del Parlament de Catalunya.
El fòrum té un doble objectiu. D’una banda, elaborar un pla de país de pau que permeti dotar de més coherència, visibilitat i impacte les actuacions del govern, els ens municipals i els supramunicipals en matèria de foment de la pau a escala local i global. I de l’altra, enfortir el moviment per la pau de Catalunya. En aquest sentit, es volen reforçar les agendes i les capacitats d’incidència social i política de les organitzacions socials dedicades al foment de la pau i renovar el discurs entorn de la cultura de pau. La intenció també és reforçar aliances.
Aquest procés participatiu ha de permetre sumar els actors socials, institucionals, acadèmics i culturals que comparteixen inquietuds i compromisos amb la cultura de pau; identificar sinergies i col·laboracions; bastir un relat comú sobre com entenem la pau, i incrementar l’impacte social i polític de les actuacions en aquesta matèria. La infografia que acompanya aquesta informació detalla els cinc eixos temàtics entorn els quals s’articula el fòrum.
El procés participatiu
Per elaborar un pla de país de pau, s’han creat tres canals de participació ciutadana: sessions deliberatives, autogestionades i en línia. Les deliberatives es faran entre els mesos d’abril i juliol. Se’n faran 10 repartides entre les quatre demarcacions catalanes. Les autogestionades estaran impulsades per persones i entitats i es portaran a terme durant el mateix període. I a participa.gencat.cat es faran les sessions en línia.
El procés participatiu també ha de servir per enfortir el moviment per la pau de Catalunya. És per això que es donarà protagonisme a les entitats de pau catalanes, agrupades principalment a laFede.cat, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i la Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya.
Durant la inauguració de la II Jornada de la Pau del Parlament, el vicepresident del Consell Català de Foment de la Pau i director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Kristian Herbolzheimer, va emplaçar a tota institució i entitat catalana compromesa amb els valors de la cultura de la pau i la justícia social a sumar-se al Fòrum Català per la Pau: “És el moment d’obrir la reflexió sobre com entenem una Catalunya en pau i sobre com podem contribuir, des de Catalunya, a la pau al món”. I va afegir que “és moment de comptar-nos, trobar-nos i explicar-nos” les persones, col·lectius i institucions que “compartim el compromís per a un món més just i solidari”.
El Fòrum Català per la Pau és una iniciativa impulsada pel govern de Catalunya, el Consell Català de Foment de la Pau, l’ICIP i el teixit associatiu de foment de la pau. Coincidint amb la presentació, es va inaugurar el web www.forumcatalapau.cat, a través del qual es fomentarà la participació de la ciutadania, entitats i institucions compromeses amb els valors de la cultura de pau i la justícia social.
{{ comment.text }}