EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Uns forns de fa 200 anys

El Forn de Calç de Calders està gestionat des del CACiS, una entitat que es dedica a la promoció del patrimoni

Calders compta amb part del patrimoni històric del Moianès: els tres forns de calç annexos a una antiga masia que va estar en funcionament fins als anys 50. Són foradats al subsòl, coberts amb volta de canó, bastits amb gresos i tenen dues obertures, una arran de terra que s’utilitzava com a entrada d’aire i per extreure les cendres, i una altra de més gran per on es carregaven la llenya i la pedra calcària, extreta d’una pedrera situada al costat de la casa. Aquests forns, revestits de pedra sorrenca –prevenia el desgast dels excavats en terreny calcari–, s’utilitzaven per obtenir calç viva i després vendre-la.

Actualment, annexat als forns hi ha el Centre d’Art Contemporani i Sosteniblitat (CACiS), que es dedica a la producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, especialment els relacionats amb l’ecologia i el medi natural del lloc.

“Treballem tres eixos temàtics: patrimoni, art i educació, amb els forns com a element transversal. El 2008, quan vam recuperar l’espai, el nostre objectiu era promoure el patrimoni a través de propostes complementàries”, apunta Roser Oduber, directora del CACiS. També van decidir que seria un centre de producció i per això van edificar dos apartaments a la part de darrere dels forns de calç, seguint les restes preexistents. A través de l’obertura de convocatòries, s’hi instal·len temporalment artistes, arquitectes o científics que venen d’arreu del món amb l’objectiu de passar-hi uns mesos produint projectes que tinguin a veure amb la sostenibilitat (eficiència energètica i bon ús dels recursos naturals). “No només és important la recuperació patrimonial, sinó promoure nous llenguatges artístics per treballar amb la natura de forma horitzontal”, explica Oduber.

Amb la intenció de teixir complicitats arreu del territori, actualment s’han implicat en un projecte de la Universitat de Girona. El CACiS, juntament amb sis centres de tot Catalunya, ha de triar un element d’alimentació sostenible a través del qual generar un projecte artístic: “Nosaltres hem escollit la ratafia, com a element provinent de la biodiversitat. Sense les varietats de plantes adients, aquest producte es perdria”.

El Forn de Calç està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i es troba dins la llista dels 150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya del Departament de Cultura. També forma part de l’Ecomuseu del Moianès.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't