Narcis Prat | 16:06
Opinió

Us proposo un indicador que engloba molts dels altres: el consum d'energia

Com puc ajudar jo a aconseguir els ODS?

Per al 2030 l’ONU va plantejar avançar cap al compliment de 17 ODS, si és que això és possible. Una bona idea que ha tingut molt èxit, avui molts polítics i personatges públics porten la rodoneta a la seva jaqueta. Per comprovar si els ODS es complien l’ONU ha establert uns indicadors. Fins a 160 indicadors! Tants indicadors maregen, quants en puc complir jo? Potser l’ONU el que volia és que tothom pugui dir que ha avançat en algun indicador i així tots ens sentim una mica menys culpables que el planeta estigui canviant. Per simplificar i que tingueu un indicador fàcil de mesurar jo us proposo un indicador que engloba molts dels altres: el consum d’energia. Qualsevol activitat, des de la producció d’un iogurt fins a la fabricació d’un texà, porta associada una despesa d’energia que alhora va lligada a la producció de materials (plàstic per exemple) o generació de residus, que s’hauran de transportar a un abocador o compostar i per tant gastaran energia. Què podem fer els ciutadans per ajudar a complir els ODS? Doncs gastar menys energia.
Aquest podria ser el vostre millor indicador. Com menys energia gasteu a casa menys emissions de CO2, menys generació de residus, menys problemes per al planeta. I si n’heu de gastar, doncs que sigui renovable i de la teulada de casa vostra, elèctrica, ja que el gas genera moltes emissions de CO2, tot i que no contamini tant l’atmosfera com el petroli o el carbó. Atenció: la nuclear no és una energia renovable ni neta. I compte amb la hidroelèctrica, és renovable però té un gran impacte ambiental, sobretot la de les minicentrals del Ter, que produeixen poc, tenen molt d’impacte i són un gran negoci per a uns pocs.
I què fem amb els materials? Tenim el tercet Reduir, Reutilitzar i Reciclar, que cal fer servir en aquest ordre. Tot el que es redueix no s’ha de produir, no fa servir energia en origen i no emet gasos d’efecte hivernacle (GEH). Deixeu ja de fer servir bosses d’un sol ús quan aneu a comprar, us estalvieu l’energia de produir-les. Ja no sabeu què reduir? Doncs reutilitzeu tot el que pugueu. I en última instància recicleu, però mireu bé com es fa el reciclatge. Un bric al contenidor groc requereix d’un transport (que gasta energia) al lloc de reciclatge, una tria i transformació del material (que gasta energia), un transport i elaboració de l’envàs nou (que gasta energia) i un transport del producte elaborat al súper (que també gasta energia). Voleu estalviar energia? Com menys hagueu de fer servir el contenidor groc, millor (o sigui, reutilitzeu o reduïu). Al final, tot es pot mesurar en energia!
I no caiguem en la propaganda verda, ara resulta que totes les empreses i les administracions són sostenibles. Fins i tot porten a la solapa la roda dels ODS els que volen ampliar aeroports (més avions, més energia) o fer jocs olímpics d’hivern (més cotxes cap al Pirineu, més remuntadors, més de tot, o sigui més despesa d’energia). No s’hi val a mantenir el mateix model amb cotxes elèctrics i pensar que amb les emissions de CO2 que ens estalviem ja en fem prou. Més cotxes, ni que siguin elèctrics, vol dir més carreteres, més trencament del territori, menys biodiversitat i continuar gastant energia. Voleu contribuir al compliment dels ODS?, doncs ja sabeu el que heu de fer: decreixement energètic. (Atenció: tampoc cal que passeu fred a casa per complir els ODS.)