| 10:00
Opinió

A finals d'any ens adonem que no hem fet res de tot el que vam prometre que faríem i que ho tenim tot pendent

Dualitat

Quan s’arriba al final d’un any, com al final d’una etapa –encara que metafòrica, perquè ja em direu què canviarà entre el 30 de desembre i el 2 de gener–, la gent es torna bel·ligerant i també tendra. D’una banda, ens envaeix una empatia fictícia que deixem veure amb La Marató de TV3, les donacions caritatives, la compra de regals per a tothom i fins i tot per a aquells que no ens cauen bé; i de l’altra, ens agafa com una mena d’impuls assassí per tenir raó en tots aquells temes que han estat importants l’any que acaba i que encara cuegen sense solució: la batalla per la llengua; les vacunes, sí, vacunes, no; el canvi climàtic, eternament posposat, i tantes i tantes coses.

La bel·ligerància ens estreny perquè tenir raó ens agrada, evidentment, però també perquè l’agenda ens marca un canvi d’etapa i ens adonem que no hem fet res de tot el que vam prometre que faríem i que ho tenim tot pendent i que no hem pres cap d’aquelles decisions vitals que vam dir que no posposaríem més. Una mena de fúria, doncs, ens neix a dins i ens convertim en ferms defensors d’unes idees que tampoc no tenim clares. M’he vacunat perquè crec en la ciència, fermament, cegament, i reconec que això del passaport Covid em genera calma, em crea una certa sensació de control, però si algú em demana raons de pes per vacunar els menors o em comença a parlar de teories conspiranoiques sobre tots els mals del món que porten les vacunes em quedo així una mica sense armes argumentals. Potser és que discutir no m’agrada i penso que tampoc no serveix de gaire res. Que tenim el mateix nombre d’infectats que fa un any? Sí. Que se’n moren 1 de cada 10 amb relació a fa un any? També. Que crec que és gràcies a les vacunes? Per descomptat. Que en faré una defensa aferrissada? No, no em ve de gust, que m’agafa la part toveta de Nadal i em té una mica sense energia.

I aquesta és l’altra cara de la moneda d’aquests dies: que estem tendres, tovets, encoixinats, empàtics, supersensibles. I parlem molt, molt, molt, de salut mental i d’estimar-nos i de ser més bona gent, més bons veïns, més bons ciutadans.

Després ens agafa un estirabot de bel·ligerància i adeu empatia, però mentre ens ha durat, hem parlat amb pena i respecte del suïcidi de la Verónica Forqué i hem comprat el CD de La Marató.

No ens critico tampoc, que tots fem el que podem, –a finals d’any i sempre–, però em fa gràcia aquesta dualitat de final d’any entre l’amor incondicional i el bazuca als antivacunes.

No tenim punt mitjà i potser per això Nadal és tan necessari. Ens permet anar d’un costat a l’altre sense donar explicacions i després brindar. Salut, doncs!