Eloi Vila Escarré | 13:26
Opinió

El Barça femení ens ha recordat, amb la il·lusió que mostren, que el futbol no està del tot perdut

L’essència del futbol, el Barça femení

Doncs això, que són les dones les que salven el futbol. I ho acabem de viure amb el Barça a la final de la Champions femenina. M’explico.
Sempre m’he cruspit a granel l’esport televisat. L’handbol, l’hoquei, el futbol sala, la gimnàstica rítmica, l’atletisme, el waterpolo, el bàsquet, la natació, el bàdminton, el tennis, el tennis taula, el ciclisme i el polo. L’esquí i els salts de trampolí, l’hípica i el futbol. També el futbol.

Roland Garros o Wimbledon. Crans-Montana i Garmish-Partenkirchen. Las Gaunas. El Tourmalet i el Galibier. I els llacs de Covadonga. I Destilerías Dyc. I la Rosaleda. I el Plantío. Navratilova, Chris Evert, Sergi Bruguera i Indurain. I el Tronquito Magdaleno o el Tato Abadía. I Cardeñosa i Santillana. I Migueli i Alexanko. I Jesús Rollán o Pello Ruiz Cabestany. Julius Erving i Vicent Belda. I Boris Becker i Björn Borg. O Ivan Lendl. Eugenio Serrano i Lorenzo Rico. Nadia Comaneci i Steffi Graf. El Torneo de Navidad Memorial Héctor Quiroga. Epi, Sibilio i el Matraco Maragall. Rafael Rullán i Fernando Romay. I Sabonis i Petrovic. I l’Areslux Granollers. Nina Jivanèvskaia i Martín López Zubero. Trullols, els germans Torner, Sagalés, Cecilio Alonso i Jaume Fort. Calafat, Randy Mamola i Sito Pons. I Crivillé i Carles Cardús. I Arantxa Sánchez Vicario. I Joane Somarriba. I Jeannie Longo. I Eduardo Chozas o Bernard Hinault. O Theresa Zabell i Natalia Vía Dufresne. I María Vasco. I Carl Lewis i Florence Griffith Joyner. I Abascal. I Rimas Kurtinaitis i Roser Llop.

Noms. De llocs i de persones. Els de l’esport d’una època. La d’aquella edat incerta. De quan ets massa gran per jugar a clicks de Playmobil però massa petit per anar a fer birres amb els amics, i el pla dels dissabtes a la tarda era sempre el mateix: Estadio 2, un meravellós programa de Televisió Espanyola. Noms. Incrustats en la memòria. Em cruspia les retransmissions. Totes i de tot. En masculí i en femení. I somiava ser un esportista d’elit. De fet, somiava ser futbolista. I del Barça. D’aquell Barça que ho perdia quasi tot però que sentia a prop.

Ara, n’estava allunyat. Del Barça i del futbol. Perquè la mercantilització, la indecència dels fitxatges milionaris, els intermediaris, les samarretes horteres i les comissions n’ha mort la màgia i l’essència: la il·lusió dels qui xuten. Però han aparegut l’Alèxia Putellas, l’Aitana Bonmatí, la Mapi León, la Laia Codina o la Patri Guijarro. Que, a més de guanyar la Champions, ens han recordat, amb les seves llàgrimes sinceres i la il·lusió mostrada, que el futbol no està del tot perdut. Gràcies a elles. Al futbol femení.