La troballa s’ha fet una vegada s’ha començat a repicar el revestiment que hi havia sobre les parets originals, i que datava de l’època de la restauració feta per Elies Rogent al segle XIX, que s’havia decidit treure perquè estava en molt mal estat.
En el mateix claustre, col·locades sobre la paret, també hi havia una sèrie de peces antigues exposades com claus de volta i capitells que calia restaurar i datar.
L’historiador ripollès Jordi Mascarella diu que aquesta troballa “torna a posar damunt la taula una sèrie d’interrogants” sobre el monestir i afegeix que “s’han de poder resoldre”. Considera que el primer que s’ha de fer és consultar la documentació antiga i que per això seria necessari trobar el primer croquis existent que delimitava els terrenys del monestir i que data de 1728.
També, caldrà consultar els manuscrits d’Elies Rogent de 1860 que va escriure abans de la restauració per saber en l’estat que es trobaven els murs. “S’haurà de tornar a revisar tot una altra vegada, tant els dibuixos, com els testimonis literaris”, ha comentat Mascarella.
Segons documents de l’època, en el claustre hi podria haver les entrades a la cuina dels monjos, la sala capitular i alguna capella dedicada a Bernat Tallaferro i al Comte Guifré, ja que Ripoll era santuari comtal.
Tot i això, Jordi Mascarella alerta que no es té clar si fins i tot hi podria haver “un segon claustre” ja que l’existent es va començar a construir el segle XII i no va acabar-se fins al segle XVI.
L’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha explicat que després d’estudiar tota la documentació i analitzar-la “s’haurà de donar una explicació coherent” i que la troballa servirà “per enriquir el patrimoni del monestir”. Jordà ha assegurat que les obres avancen a bon ritme i que l’obra hauria d’estar acabada a la tardor.
De moment, les peces ja estan retirades de les parets i falta repicar el revestiment de la façana més pròxima a la basílica, que podria aportar noves dades.
Aquests treballs formen part del programa “Romànic Obert” finançat per la Generalitat, la Diputació, el Bisbat de Vic i La Caixa amb una inversió de 450.000 euros.
{{ comment.text }}