EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Restauraran l’església d’Olost per eliminar el perill de despreniments

L’actuació se centrarà en la façana i els campanars del temple per evitar despreniments. És previst que les obres comencin un cop acabi la remodelació de la plaça Major. L’església, d’estil neoclàssic, va ser construïda a finals del segle XVIII en substitució d’un temple romànic.

El 9 Nou
07/01/2011

L’església parroquial de Santa Maria d’Olost serà objecte d’una actuació de restauració que té per objectiu principal acabar amb el perill de despreniments i, alhora, assegurar la conservació exterior del temple, que data del segle XVIII.

Es preveu que l’actuació es pugui iniciar aquest mes de gener, un cop hagin acabat els treballs de rehabilitació que s’estan fent a la plaça Major en el marc del programa “Viure al poble”.

La intervenció, que té un termini d’execució de quatre mesos, se centrarà en la façana, la coberta i els dos campanars de l’església. “La restauració de la façana i els campanars és molt necessària, i en alguns punts concrets, urgent”, afirma Dani Font, secretari de la Comissió Diocesana del Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic.

Una opinió que corrobora el rector de la parròquia, mossèn Antoni Mauri, que explica que en algunes ocasions ja hi ha hagut despreniments.

Per tal de finançar el projecte, pressupostat en 137.000 euros, es va optar per sol·licitar una ajuda en el marc del conveni que té la Generalitat de Catalunya amb les caixes d’estalvi catalanes per subvencionar projectes de mutu interès. Per tal que això fos possible es va comptar amb la mediació de l’Ajuntament i el beneplàcit del Departament de Cultura.

El resultat és que la caixa Unnim aportarà 100.000 euros per finançar el projecte. La resta anirà a càrrec “del Bisbat i el poble”, segons assenyala mossèn Mauri, que assegura que amb l’actuació “es millorarà molt”.

A més de l’eliminació de les pedres de la façana que estiguin en perill de caure, el projecte inclou la consolidació i restauració de les baranes dels campanars, la neteja de la teulada de la nau lateral nord, la protecció de les cornises, l’acabat de la façana i els campanars, i la reparació d’unes petites esquerdes que han aparegut a l’interior de la nau.

Segons mossèn Mauri, aquesta llista encara es podria ampliar si tinguessin més recursos econòmics. En aquest sentit, explica que hi ha alguns elements de l’interior, com el terra o les pintures, que també necessitarien una actuació de restauració. La intenció és buscar més fonts de finançament per tal que es pugui portar a terme.

Per la seva banda, l’alcalde, Josep M. Freixanet, també assenyala la necessitat de tirar endavant l’actuació per “garantir la seguretat”, i explica que ha fet les gestions que han estat al seu abast perquè s’aconseguís el finançament. També comenta que l’Ajuntament ha iniciat els tràmits perquè es declari el temple Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), un reconeixement que dóna el Consell Comarcal.

L’església parroquial actual, d’estil neoclàssic, va ser construïda a finals del segle XVIII en substitució d’un temple romànic que havia quedat petit.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 69 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't