EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cinc osonencs a Montserrat

EL 9 NOU els presentava en la seva edició de dijous. Quatre nens de Vic i un de Gurb, que aquest 2011 fan o han fet els 9 anys, s’incorporaran el proper setembre a l’Escolania de Montserrat. Són Roger Barniol, Aram Solà, Lluís Arimany, Roger Toran i Joan Espuny. Tants de cop no havia passat mai.

El 9 Nou
26/06/2011

Dels 12 alumnes que el curs que ve s’estrenaran a l’escola de l’Escolania de Montserrat, 5 són osonencs: 4 de Vic i 1 de Gurb. Una coincidència tan inèdita com, segurament, irrepetible. El ‘Virolai’ sonarà amb més accent de la Plana que mai.

“Quan jo hi anava, jugaven a futbol al pati els de Barcelona ciutat contra els de comarques, sis contra sis; ara podran jugar els d’Osona contra tota la resta”, apunta amb ironia el gurbetà Toni Barniol, pare d’en Roger, un dels cinc nois que entraran a l’Escolania, al costat dels vigatans Aram Solà, Lluís Arimany, Roger Toran i Joan Espuny.

Tots ells, que tenen o faran 9 anys aquest any, van haver de superar una prova de selecció.

En contra del que acostuma a ser habitual, només en dos d’ells hi ha influït la tradició familiar. És el cas de Roger Barniol, tercera generació d’escolans de la família; i d’Aram Solà, fill de Xavier Solà, actual secretari general de Cultura i il·lustre exalumne de la institució. “El meu pare m’hi portava sovint i m’agradava molt com cantaven els escolans”, revelava aquest dimarts Aram Solà, que fins ara estudiava violoncel a l’Escola de Música de Vic. Com a segon instrument –que a partir del segon curs és obligatori a Montserrat– agafarà el piano. Tot i l’excel·lent formació musical que reben els alumnes d’aquesta escola, Solà ho té clar: “De gran no vull ser músic”.

Més casual va ser l’interès que va despertar l’Escolania en Roger Toran: “Fa tres anys vam anar a una jornada de portes obertes, i els vaig dir als de casa que hi volia anar. M’agrada molt cantar”, relata en Roger, que fins ara ha tocat la flauta de bec; a Montserrat s’estrenarà amb el clarinet.

També haurà de canviar d’instrument Roger Barniol, que cursava bateria a l’Escola de Música de Gurb. Massa modern.

La majoria d’ells reconeixen que, al principi, trobaran a faltar la família i els amics –a partir del 5 de setembre conviuran plegats en règim intern de diumenge a divendres–. Però tampoc sembla que els faci patir gaire. “Tinc ganes de començar”, deixa anar Joan Espuny, que ja està destacant com a pianista a l’Escola de Música de Vic i que, de segon instrument, “faré violí”. No tan convençut es mostra Lluís Arimany, que toca el violí a l’Emvic, i que tot plegat no li acaba de fer el pes. Segur que, un cop a dins, ho veurà diferent. Sobretot quan, integrat dins la cinquantena de joves que formen el cor, s’enfundi la saia i el roquet d’escolà.

· Un centre privat

L’any 2001, la Conselleria d’Educació va reconèixer la labor de formació integral que du a terme l’escola de l’Escolania, admetent-la com a centre docent privat d’ensenyament bàsic i artístic.

Això permet als alumnes compaginar els ensenyaments generals obligatoris amb els musicals i la participació en el cor.

Els nens –mai nenes– hi entren a 4t de Primària i s’hi estan fins a 2n d’ESO, quan els canvia la veu.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 189 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't