EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La família Bagué i Cambra de Vic fa 50 anys que mostra el seu pessebre

Aquest Nadal, en lloc d’inspirar-se en un poble, el pessebre girarà entorn de la font dels Frares, un lloc típic de passeig per molts vigatans que havia quedat enterrat i que el mateix Albert Bagué va recuperar aquest estiu.

El 9 Nou
26/12/2011

Cada Nadal, el garatge dels Bagué i Cambra, al barri de Santa Anna de Vic, es converteix en una sala d’exposicions. Dues generacions de la família han tingut la tradició de muntar-hi un pessebre que molta gent de la ciutat, i fins i tot de fora la comarca, va a visitar com una “tradició més de Nadal”. Aquest any celebren una efemèride important: ja en fa 50 que exposen aquest diorama durant les festes. El pessebre es pot visitar fins al 29 de gener.

A principis de desembre, la Dolors i l’Albert Bagué, que són la més gran i el més jove dels cinc germans, van enretirar el cotxe del garatge, ple a vessar de figures i material de pessebre, i van començar a preparar l’estructura de ferro i la volta celest de la maqueta d’enguany. Repeteixen la mateixa operació que, ara fa 50 anys, van fer els seus pares, Joan Bagué i Maria Cambra. De fet, el primer diorama va ser un regal per a la Dolors, igual que anys més tard, acompanyada de totes les germanes –l’Angelina, la Lourdes i la Glòria–, en farien un per celebrar el naixement de l’Albert. “La gent venia a veure el germà i al mateix temps el pessebre”, recorda la Dolors, “i l’any següent van repetir”. Era un temps en què els barris i les dues entitats pessebristes de la ciutat programaven concursos i els jurats voltaven per les cases.

Avui en dia, la família Bagué i Cambra són “pràcticament els únics” que no han trencat la tradició. A d’altres pobles de la comarca, com a Sant Pere i Folgueroles, encara es fan concursos, i tal com expliquen els Bagué, Centelles, Calldetenes o Roda són punts destacats d’associacions de pessebristes. “L’afició es va anar perdent; en el seu moment no es van obrir les portes al jovent i Vic va quedar estancat”, es lamenta l’Albert. De fet, l’Agrupació de Pessebristes i el Grup d’Art de Vic ja fa tres anys que no exposen. Aleshores, la família Bagué va optar per buscar sortida als seus diorames: “En lloc d’estancar-nos, ens vam obrir”. I ho van fer exposant les seves obres arreu del país –se’n guarden mostres al Museu del Pessebre de Catalunya–, passant del pessebre popular amb molsa a la tècnica dels diorames de guix, més artística, amb joc de perspectives, volums i llum, i donant-li cada any la imatge d’un poble diferent amb una veu en off que n’explicava la història. És per això que convidaven els alcaldes a les inauguracions, fins i tot el 2009 van comptar amb la presència de l’ara president de la Generalitat, Artur Mas.

Aquest Nadal, en lloc d’inspirar-se en un poble, el pessebre girarà entorn de la font dels Frares, un lloc típic de passeig per molts vigatans que havia quedat enterrat i que el mateix Albert Bagué va recuperar aquest estiu.

La ninotaire Pilarín Bayés, que té una estreta relació amb l’espai, serà la convidada d’honor a la inauguració d’aquest dissabte. “Que et truquin el timbre de la porta per venir a veure el pessebre no té preu”, apunta Albert Bagué. És això, precisament, el que els anima a continuar aquesta activitat que “apassiona a tota la família”, cosa que es pot provar fent un cop d’ull a les noves generacions, els néts d’en Joan i la Maria, que amb pocs anys ja construeixen els seus propis pessebres.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 538 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't