Cada Nadal, el garatge dels Bagué i Cambra, al barri de Santa Anna de Vic, es converteix en una sala d’exposicions. Dues generacions de la família han tingut la tradició de muntar-hi un pessebre que molta gent de la ciutat, i fins i tot de fora la comarca, va a visitar com una “tradició més de Nadal”. Aquest any celebren una efemèride important: ja en fa 50 que exposen aquest diorama durant les festes. El pessebre es pot visitar fins al 29 de gener.
A principis de desembre, la Dolors i l’Albert Bagué, que són la més gran i el més jove dels cinc germans, van enretirar el cotxe del garatge, ple a vessar de figures i material de pessebre, i van començar a preparar l’estructura de ferro i la volta celest de la maqueta d’enguany. Repeteixen la mateixa operació que, ara fa 50 anys, van fer els seus pares, Joan Bagué i Maria Cambra. De fet, el primer diorama va ser un regal per a la Dolors, igual que anys més tard, acompanyada de totes les germanes –l’Angelina, la Lourdes i la Glòria–, en farien un per celebrar el naixement de l’Albert. “La gent venia a veure el germà i al mateix temps el pessebre”, recorda la Dolors, “i l’any següent van repetir”. Era un temps en què els barris i les dues entitats pessebristes de la ciutat programaven concursos i els jurats voltaven per les cases.
Avui en dia, la família Bagué i Cambra són “pràcticament els únics” que no han trencat la tradició. A d’altres pobles de la comarca, com a Sant Pere i Folgueroles, encara es fan concursos, i tal com expliquen els Bagué, Centelles, Calldetenes o Roda són punts destacats d’associacions de pessebristes. “L’afició es va anar perdent; en el seu moment no es van obrir les portes al jovent i Vic va quedar estancat”, es lamenta l’Albert. De fet, l’Agrupació de Pessebristes i el Grup d’Art de Vic ja fa tres anys que no exposen. Aleshores, la família Bagué va optar per buscar sortida als seus diorames: “En lloc d’estancar-nos, ens vam obrir”. I ho van fer exposant les seves obres arreu del país –se’n guarden mostres al Museu del Pessebre de Catalunya–, passant del pessebre popular amb molsa a la tècnica dels diorames de guix, més artística, amb joc de perspectives, volums i llum, i donant-li cada any la imatge d’un poble diferent amb una veu en off que n’explicava la història. És per això que convidaven els alcaldes a les inauguracions, fins i tot el 2009 van comptar amb la presència de l’ara president de la Generalitat, Artur Mas.
Aquest Nadal, en lloc d’inspirar-se en un poble, el pessebre girarà entorn de la font dels Frares, un lloc típic de passeig per molts vigatans que havia quedat enterrat i que el mateix Albert Bagué va recuperar aquest estiu.
La ninotaire Pilarín Bayés, que té una estreta relació amb l’espai, serà la convidada d’honor a la inauguració d’aquest dissabte. “Que et truquin el timbre de la porta per venir a veure el pessebre no té preu”, apunta Albert Bagué. És això, precisament, el que els anima a continuar aquesta activitat que “apassiona a tota la família”, cosa que es pot provar fent un cop d’ull a les noves generacions, els néts d’en Joan i la Maria, que amb pocs anys ja construeixen els seus propis pessebres.
{{ comment.text }}