EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Presenten a Sant Joan un llibre sobre la història del seu monestir

La presentació ha comptat amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que ha advocat per desplegar un turisme de qualitat que posi en valor el patrimoni cultural i històric.

El 9 Nou
15/04/2012

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que la “veritable riquesa d’un país” es fonamenta en la forma que el territori té d’atreure visitants i desplegar un bon turisme de qualitat.

El conseller ha fet aquestes valoracions en la presentació del llibre ‘El monestir de Sant Joan de les Abadesses’, un estudi exhaustiu de la història d’aquest monestir romànic singular des del segle IX fins al XX.

Aquesta obra ha estat realitzada per diversos professors universitaris i experts historiadors com el catedràtic d’Història Medieval de al Universitat de Poitiers, Martí Aurell. “Qui té cura del patrimoni està creant futur” ha afegit Mascarell.

L’acte de presentació del nou llibre sobre el monestir de Sant Joan de les Abadesses ha aplegat un centenar de persones i personalitats en el món de la cultura.

El monogràfic anomenat ‘El monestir de Sant Joan de les Abadesses’ es troba dins les actuacions del pla de dinamització del producte turístic Terra de Comptes i Abats i és el fruit d’un conveni de col·laboració signat entre el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, el Consorci del Ripollès Desenvolupament i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

· El patrimoni, un “element de futur”

Ferran Mascarell, ha destacat que el llibre té “molt de valor” perquè està vinculat amb la voluntat de comarca d’aprofitar el patrimoni “com un element de futur”.

El conseller ha subratllat que el monestir d’aquesta localitat del ripollès és un “edifici molt singular i innovador” i que explica “el paper de la església i de la població durant tots aquests segles”.

Seguint amb aquesta idea, el conseller ha destacat que totes les comarques catalanes que estan aprofitant el patrimoni per desplegar iniciatives de futur estan “creant riquesa”.

A més, ha afegit que la riquesa del país es fonamenta “essencialment” en la forma d’atreure persones, visitants i la capacitat de desplegar un “bon turisme de qualitat”.

“El patrimoni no és res més que la creativitat antiga”, ha detallat el Mascarell. El conseller ha explicat que durant aquestes festes de Setmana Santa ha pogut llegir aquest llibre i li ha causat “una gran impressió” la història d’aquest monument.

“Em sembla extraordinari que un llibre així pugui invocar el coneixement del passat com a motiu de futur”, ha afegit Mascarell. A més, ha recomanat als presents llegir aquesta obra que, segons el conseller, il·lumina i aprofundeix en la història d’un territori fronterer, com va desenvolupar-se Catalunya, les guerres, la pau i el creixement de poblacions com Sant Joan de les Abadesses.

· El llibre és un estudi exhaustiu de la història del monestir

‘El monestir de Sant Joan de les Abadesses’ és un estudi exhaustiu de la història del monestir romànic des del segle IX fins al XX. L’obra ha estat realitzada per historiadors, professors universitaris i experts tals com Antoni Pladevall, historiador de l’Església catalana, el catedràtic d’Historia Medieval de la Universitat de Poitiers i director de la revista ‘Cahiers de Civilisation médiévale’, Martí Aurell, la professora de la Universitat de Barcelona, Francesca Español, la experta en teixits i indumentària i tècnica del Museu Tèxtil de Barcelona, Rosa Martín i els professors de la Universitat de Girona, Francesc Miralpeix i Teresa Avellí.

A més, ha comptat amb la col·laboració del professor de la Universitat Pompeu Fabra, Xavier Mingorance i el professor de la Universitat de Barcelona, Francesc Fajula. L’obra ha estat editada per les investigadors i documentalistes d’art medieval, Marta Crispí i Miriam Montraveta.

L’obra es basa en els documents de l’arxiu del monestir i de la bibliografia publicada en els darrers anys sobre aquest edifici. Mitjançant un treball constant i focalitzat, les editores han pogut apuntar i determinar l’abast de la intervenció al monestir de diversos artistes de l’època medieval i moderna com també treure a la llum el paper de determinats abats com Ramon de Bianya, Aranau de Vilalba i Pere de Montcorb.

A més, les editores han descobert que la intervenció del llinatge dels Morató en la decoració del monestir. Les creadores, amb l’ajuda dels col·laboradors, han descobert un dibuix del 1905 de Lluís Domènech i Montaner on s’esbossa l’aspecte que l’artista intuïa que podia tenir la capçalera romànica de l’església, en aquells temps amagada pel cambril barroc.

El llibre conclou amb un apèndix documental que recull tres visites d’abats al monestir els anys 1430, 1618 i 1674 que descriuen amb detalla l’església i permeten conèixer l’aspecte que aquesta oferia i un inventari del 1370, fins avui inèdit, transcrit per l’arxiver del monestir abans de la Guerra Civil.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès, va ser fundat per Guifré el Pilós i Guinedella l’any 885. La seva filla, Emma, va ser la primera abadessa. El monestir és una de les joies del patrimoni artístic català i un dels monuments més ben coneguts gràcies a la conservació gairebé íntegra del seu arxiu.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 538 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't