EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un ramat de 500 ovelles segueix el camí ramader del Lluçanès des d’Alpens fins al pla d’Anyella

La principal dificultat amb la que es trobaran els animals serà la calor “perquè el bestiar es cansa i no vol caminar”.


El 9 Nou
22/06/2012

Un ramat de 500 ovelles ha deixat Alpens per seguir el tram del camí ramader del Lluçanès que travessa la comarca del Ripollès. Acompanyats per una quinzena de persones entre pastors i aficionats a la ramaderia, l’expedició ha sortit del poble aquest dijous i passant per diferents punts, arribarà al pla d’Anyella aquest diumenge. El tram forma part d’un dels camins ramaders més importants de Catalunya que s’utilitzava pels ramats transhumants que partien des del monestir de Poblet i Santes Creus per anar cap a les zones de pastura més altes a l’època estival. Segons ha explicat el pastor del ramat, Joan Picas, la principal dificultat amb què es trobaran les ovelles serà la calor.

La iniciativa, liderada pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, pretén reivindicar el paper de la ramaderia transhumant tradicional. El seu president, Antoni Llagostera, ha explicat que l’activitat també és un acte “de reafirmació” dels camins ramaders. L’objectiu, doncs, és “recordar a tothom que la ramaderia continua existint i que tenim un patrimoni, que són els camins ramaders, que cal reivindicar i preservar”.

Segons Llagostera, la ramaderia transhumant ha tingut un paper “molt important en la història” precisament, ha afegit, per ser “font” d’economia durant molt anys a la comarca del Ripollès. Pel president, l’activitat ramadera ha de continuar persistint “perquè, en el fons, hi ha en joc el futur del bosc i de tota la comarca”. Per la seva banda, el pastor del ramat, Joan Picas, s’ha mostrat força crític amb el futur del sector i ha assenyalat que el poc interès de les noves generacions sumat a les “traves administratives” compliquen el futur de la ramaderia.

El tram des d’Alpens fina al Pla d’Anyella, de prop de 37 quilòmetres, es farà en tres etapes, amb un recorregut diari d’entre dotze i quinze quilòmetres. Segons ha explicat Llagostera, el tram forma part d’un dels camins ramaders més importants de Catalunya que s’utilitzava pels ramats transhumants que partien de les zones de pastura properes al monestir de Poblet i Santes Creus i es dirigien cap a les zones de pastura més altes durant l’època estival. Llagostera ha explicat que a la comarca del Ripollès hi confluïen tres camins importants: el camí ramader de Marina o de l’Empordà, el camí ramader de la plana d’Osona i el camí ramader del Lluçanès.

El recorregut es durà a terme amb dos ramats diferents: un, el de Carles i Jordi Picas, que normalment pastura a les muntanyes de Montgrony; i un segon, el del majoral del Pla d’Anyella Joan Picas, on s’arribarà per l’antic camí carenen que va del coll de la Bona fins el Pla d’Anyella, “un dels més espectaculars”, segons Llagostera. Durant el primer tram, els pastors dormiran al Pujol de Llentes, una antiga casa restaurada que tradicionalment era una lloc d’acollida de pastors.

L’activitat forma part dels cursos d’estiu de la Universitat de Vic i del ‘Campus de Cultura Popular’, Formació per adults del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Conselleria de Cultura i ha estat organitzada també pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès com per l’Institut Ramon Muntaner i el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't