EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Catorze homes d’Osona i el Ripollès van lluitar amb França a la Gran Guerra

Una família de Torelló i Manlleu recuperen informació del parent mort a Verdun l’any 1917.

El 9 Nou
11/08/2014

A Osona i el Ripollès, 14 homes van lluitar al costat de França en la Primera Guerra Mundial. Un 1 d’agost com el d’avui de fa 100 anys, Alemanya va declarar la guerra a Rússia, i el dia 3 feia el mateix amb França. Com a membres de la legió estrangera hi van anar a parar al voltant de 12.000 catalans –ningú en sap el nombre exacte– i d’Osona i el Ripollès n’hi havia 14 de documentats.

En el marc d’un ampli reportatge sobre aquesta guerra, la revista Sàpiens va publicar el mes passat un article de l’historiador Joan Esculies parlant d’aquests catalans. Hi sortia una foto de Lluís Soldevila. No s’hi deia res més. Però Ramon Muns, de Manlleu, veterinari de professió però interessat per la història, va veure que era la foto del seu tiet-besavi. Muns és nebot d’Eudald Vila, estudiós de Torelló, que va morir la setmana passada i que era el nebot de Lluís Soldevila. “Vaig escriure a la revista i ens van posar en contacte amb l’historiador Joan Esculies. Li vam enviar el material que teníem recollit i ell ens va enviar les notes de les cartes d’en Lluís al doctor Solé i Pla, la persona que tenia contacte amb tots els voluntaris catalans”, explica Muns. I afegeix, “el tiet Eudald va estar molt content de veure aquestes cartes”. En aquests papers hi explica “com els va al front, aquesta il·lusió que això serveixi per Catalunya, per la llibertat de Catalunya”. Tot i aquestes referències, Muns creu que la “motivació primera per anar a la legió devia ser la d’obtenir la nacionalitat”.

Esculies és l’estudiós de Joan Solé i Pla, un separatista declarat que era amic íntim de Macià i que es va cuidar molt d’atendre i saber dels voluntaris catalans a França. Pensava que “si nosaltres els ajudàvem a la guerra ells ens ajudarien a Catalunya”, diu Muns, “però això no va passar”. Ara Esculies compta amb més informació d’un d’aquests soldats. I és que als historiadors els ha costat trobar dades més enllà de les recollides en els dietaris de Solé i Pla. Fa 100 anys d’aquella guerra i molts no van tornar o bé perquè van morir o es van quedar a França. Al llibre, Esculies i Martínez hi posen tota la documentació que tenien disponible a la qual ara, en el cas de Soldevila, s’hi pot afegir la que tenia la família. Hi reconstrueixen uns episodis desconeguts de la història bèl·lica catalana i intenten respondre quins eren els seus ideals i quin suport tenien des de Catalunya. S’ha fet en coedició amb TV3, que en prepara un documental.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't