La crònica a EL 9 NOU sobre la resposta als aiguats
Aquest dijous, dia 31, es va donar a conèixer el resum de pluges d’aquest juliol a Catalunya. La Vall del Ges ocupa els dos primers llocs del podi, amb els 208 litres acumulats a Torelló i els 192 de Sant Pere. A més distància queden la Gleva (130) i Manlleu (118).
Registres al marge, l’aigua de divendres passat i la impressionant calamarsada del 15 de juny, amb retroexcavadores retirant-la a palades dels carrers, ha tornat a provocar situacions de col·lapse a Torelló, amb múltiples inundacions de baixos, aigua baixant pels carrers i la confirmació que l’actual xarxa de clavegueram no està en condicions d’absorbir els efectes d’un temporal de la força que ha hagut d’aguantar.
Divendres passat van caure 63 litres en mitja hora, una intensitat desconeguda fins ara.
Molts veïns en van rebre les conseqüències, però sobretot s’han identificat tres punts on caldrà actuar amb urgència: l’avinguda dels Pirineus, la ronda de les Pollancredes i la placeta d’en Pujol, que tant divendres com en la calamarsada del mes de juny s’ha convertit, pels seus efectes, en icona de les inundacions a Torelló.
Els veïns afectats, que dimecres van celebrar una reunió interna per valorar els fets, demanaran reunir-se amb l’Ajuntament “i que se’ns concreti què té previst fer i amb quin calendari”, explica Marta Solà, portaveu del grup.
El tinent d’alcalde i regidor d’Obres i Serveis, Lluís Sabatés (ERC-JpT), ja avança que els convocarà i que, també dimecres, en una reunió amb els serveis tècnics municipals, es va decidir una intervenció d’urgència a la placeta d’en Pujol: “Una nova reixa de banda a banda al final del carrer que connecta el Sant Miquel amb l’Enric Prat de la Riba”.
Una acció similar es farà a la ronda de les Pollancredes, on s’ampliarà la captació d’aigua cap al col·lector amb una nova reixa a l’alçada dels garatges que hi ha just després del parc municipal.
A l’avinguda del Pirineus i plaça dels Països Catalans, al barri de Montserrat, s’estudien un parell d’alternatives vist que la intervenció d’ara fa just un any, després d’un parell d’aiguats similars, “no ha funcionat com esperàvem”, admet Sabatés. Sí que s’ha aconseguit millorar, en canvi, el sector del carrer Puigsacalm amb la plaça Joanot Martorell.
Torelló té fet un pla de clavegueram des de 2008, però no s’ha arribat a executar mai. Fer-ho ara, amb dades de fa més de sis anys, “seria en part obsolet”, diu Sabatés. Començant pel fet que el creixement urbanístic que hi havia ja llavors i va continuar un temps més obligaria a adaptar-lo.
Sí que algunes de les línies que traça, però, s’han tingut en compte a l’hora de definir les intervencions que s’han fet fins ara arran dels aiguats per reduir les molèsties als veïns.
{{ comment.text }}