L’Ajuntament de Roda de Ter té obert un expedient sancionador a una societat vinculada a CaixaBank, com a propietària de l’immoble, per l’estat de deixadesa i els despreniments que ha patit el número 9 de l’avinguda Tecla Sala, que està abandonat i on, en dos episodis diferents, se n’han desprès part de la teulada i la barbacana que dóna just a la carretera. Aquest últim incident, el 6 de desembre passat, ha estat motiu de controvèrsia en els dos últims plens municipals per aclarir si la intervenció dels Bombers d’aquell dia va ser només preventiva, davant del perill que representava l’estat de la coberta, o bé si van acudir al lloc quan ja havia caigut, com va denunciar el regidor Albert Serra (IPR). L’atestat dels Bombers confirma que van passar totes dues coses: una part havia cedit, i per a la resta es va fer un “sanejament de coberta” per evitar perill. Ara hi ha una tanca a la vorera.
L’incident passava més de tres mesos després d’un primer esfondrament, el 31 d’agost, quan va cedir una part interior de teulada, i davant la qual els veïns van presentar una instància de denúncia el 2 de setembre. Des de l’Ajuntament, però, no s’hi va donar resposta formal “tot i que es va parlar directament amb els veïns”, com va explicar durant el ple de dimarts el regidor d’Urbanisme, Xavier Montané (ERC), també a preguntes d’Albert Serra.
Arran d’aquell incident, l’Ajuntament va instar la propietat a intervenir en l’edifici per evitar danys posteriors. Entre altres coses, l’esfondrament de la teulada va provocar filtracions d’aigua en habitatges veïns i la petita actuació que es va fer per corregir-ho “la considerem totalment insuficient”, va aclarir l’alcalde, Jordi Serra. L’esfondrament a la façana principal del 6 de desembre hauria pogut tenir conseqüències molt més greus, ja que l’avinguda Tecla Sala, com a travessa de Roda, és molt transitada també pels vianants. Així es recull a l’informe dels serveis tècnics municipals. “Hi ha sanció acumulada per cada dia que passa sense que s’hi intervingui”, va aclarir l’alcalde.
Una situació diferent però que també té a veure amb l’abandonament d’immobles propietat dels bancs és a Sant Pere de Torelló. Al ple de dilluns passat, coincidint amb l’aprovació d’una moció de suport a la PAH d’Osona i a l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l’alcalde, Jordi Fàbrega, va dir que al conjunt del poble “tenim 24 habitatges bloquejats pels bancs”. No es tracta de desnonaments, sinó de promocions immobiliàries fallides que han acabat amb pisos a mig fer, ara propietat dels bancs, però que no hi donen cap sortida. Un cas paradigmàtic és al carrer Rossinyol, amb un bloc que dóna l’aparença d’acabat però que es troba completament abandonat.
Fàbrega va reclamar solucions, com podria ser un acord amb l’administració pública per acabar les obres pendents i destinar els pisos a habitatge social. “Aquests pisos s’han d’acabar, no ens podem permetre la imatge que donen al poble”, va dir. En cas contrari, es plantejaran sancions via IBI.
{{ comment.text }}