El regidor d’Hisenda, Gerard Soler, va anunciar a l’últim ple de Campdevànol que durant els pròxims dos anys estarà prohibit banyar-se al Torrent de la Cabana. La proposta va ser aprovada per unanimitat, després d’haver-se debatut a bastament en un procés participatiu el passat setembre, en el marc del nou reglament per preservar el futur d’aquest espai natural. L’objectiu d’aquesta mesura tan extrema és evitar l’incivisme i la massificació de persones quan arriba el bon temps.
“No sé si serà el millor reglament, però és un avanç en aquest municipi perquè està consensuat”, va destacar Soler, i va afegir que d’aquesta manera es tallarà el problema d’arrel. El regidor convergent va reconèixer que aquesta prohibició generarà debat “perquè ningú volia que acabés així”. Abans d’acabar la seva intervenció, Soler va fer una crida a ICV i a la CUP perquè signin l’acord que ha sortit de les meses de treball i els va recriminar la seva actitud afirmant que “és molt fàcil criticar i dir-ho tot des de fora sense implicar-s’hi”. La portaveu del grup socialista a l’oposició, Núria López, va admetre que quan es produeix “una situació excepcional, s’han de prendre mesures excepcionals”. La regidora també va reconèixer la complexitat d’aquesta decisió i la dificultat de gestionar-ho pels nombrosos interessos contraposats que hi conflueixen. A més, López va remarcar la necessitat de posar una partida pressupostària per tirar-ho endavant, ja que si finalment s’hi destinen els recursos fixats, segons l’exalcaldessa, es podrà generar algun lloc de treball per tal de fomentar l’activitat econòmica del municipi.
Tota aquesta actuació per tal que ningú es pugui banyar als gorgs del Torrent, segons va explicar l’alcalde, Joan Manso, s’haurà de coordinar juntament amb l’Ajuntament de les Llosses –el terme on s’ubiquen la majoria de basses–, que encara ha d’actualitzar la seva normativa, així com els propietaris dels terrenys. “La vigilància de la zona per fer complir el reglament es farà a través d’un conveni entre els dos consistoris i tots els propietaris”, va assenyalar l’alcalde. A banda d’aquesta mesura més polèmica, el nou reglament també inclou normes que afecten la protecció de l’aigua, de la fauna, la circulació a peu i dels vehicles o l’autorització per l’estacionament.
De mesures per evitar la massificació al Torrent de la Cabana ja se n’han pres. La primera, acordada pels ajuntaments de Campdevànol i les Llosses, va consistir l’any 2012 a limitar l’accés dels vehicles motoritzats al camí d’Estiula amb una barrera automàtica. Aquest sistema estava dissenyat perquè només els automòbils dels veïns d’aquests dos municipis poguessin accedir-hi gràcies a una targeta expedida pels consistoris. El passi tenia un cost de 5 euros (i 15 de fiança) pels 10 que havien de pagar els visitants per deixar el cotxe a la Font del Querol, ja que llavors es va eliminar l’aparcament del Torrent. Com que aquesta mesura no va acabar de funcionar, el setembre de l’any passat es va crear la plataforma Salvem el Torrent d’Estiula i paral·lelament es va fer un procés participatiu per consensuar com s’havia de gestionar la zona. En aquestes reunions, el propietari de sis dels set gorgs, Miquel Casaponça, va proposar controlar l’accés amb vigilants, limitar l’aforament a 350 persones i cobrar entre 3 i 10 euros als visitants, segons si era de fora o del poble, per accedir-hi. La decisió ha sorgit dels acords de les meses de participació.
{{ comment.text }}