Jaume Masana, director territorial de La Caixa a Catalunya, i Marc Simon, director corporatiu de l’àrea social de la Fundació Bancària La Caixa, van presentar aquest dijous en una roda de premsa al teatre L’Atlàntida el balanç de l’acció social del banc a Osona i el Ripollès durant el 2004. Segons van dir els dos directius de La Caixa, aquesta ha retornat “a l’essència dels inicis, consistent a ajudar les persones que no podien treballar i no tenien ingressos”. D’aquí que, segons ells, s’hagi reforçat l’acció social en el territori, en aquest cas a Osona i el Ripollès. Més enllà de les inversions en cultura o ciència, dues terceres parts del pressupost de l’Obra Social de La Caixa, van dir, es destina ara mateix a programes socials. “Tothom coneix l’Obra Social de La Caixa, però és per les grans infraestructures, però quan gratem una mica ens adonem que fem molta feina en el territori”, va remarcar Jaume Masana.
Per la seva part, Marc Simon va detallar les cinc grans línies de treball de l’àrea social. La primera i més important, va dir, la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Una segona gran línia passa per la inserció sociolaboral, amb especial atenció a les persones que presenten alguna discapacitat, o als recursos destinats a la formació. La tercera gran línia és la destinada a la gent gran, amb especial atenció a evitar l’escletxa digital, a l’envelliment saludable i a la participació ciutadana. La quarta línia de treball gira entorn a la diversitat cultural, i la cinquena, de l’acompanyament en la malaltia. “En època de crisi, el banc ha guanyat menys diners, però s’ha mantingut la inversió en programes socials”, va destacar Masana. “Som un banc diferent”, va concloure.
Programes socials, culturals i mediambientals
L’Obra Social de La Caixa va consolidar durant el 2014 alguns dels seus programes estrella, també a Osona i el Ripollès. Entre altres, hi ha els següents:
Incorpora Dirigit a fomentar la contractació de col·lectius vulnerables. Durant el 2014 es van facilitar 23 llocs de treball a Osona i el Ripollès amb la col·laboració de nou empreses. Les entitats col·laboradores són Sant Tomàs, ADFO i MAP.
Suport a menjadors socials i ajuts d’urgència
L’objectiu és donar resposta a les necessitats socials més urgents. S’ha col·laborat, entre altres, amb Càritas, El Tupí i el Rebost Solidari.
Centres de gen gran
La Caixa en té sis a Osona i el Ripollès. El 2014 se’n van beneficiar 7.456 usuaris que van participar en els tallers de foment de l’autonomia i envelliment saludable.
Joves Emprenedors
Un programa per despertar habilitats emprenedores en l’alumnat. Hi han col·laborat l’escola Vedruna de Ripoll i el col·legi Sagrats Cors de Torelló.
Intervenció Comunitària Intercultural
El presenten com un dels programes de referència. Es du a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Vic i l’Associació Tapís. Es fa a 34 ciutats de l’Estat espanyol, entre elles Vic.
Microcrèdits
Un àmbit relativament novedós que ha facilitat, per exemple, que un formatger artesà de Prats pugui vendre al còrner d’El Corte Inglés.
Romànic Obert
Onze actuacions de restauració i millora del romànic a Osona i el Ripollès, amb una inversió de dos milions.
Recuperació d’espais naturals
Una inversió de 352.000 euros que, a més, ha permès la inserció de 37 persones amb alguna discapacitat.
{{ comment.text }}