La setmana passada va acabar exàmens i ara està pendent d’iniciar les classes de preparació de la selectivitat. El dia 29, però, en té un per intentar el seu proper repte: aconseguir una de les 32 places disponibles per estudiar una doble titulació en el temps que normalment se’n fa una: Enginyeria Física i Matemàtiques. Se’n poden triar dues d’una oferta de set. “És difícil, però ho provaré”. Es diu Max Doblas i està a pocs dies de ser exalumne de l’institut Cirviànum de Torelló, on ha passat els últims sis anys. Allà hi ha fet els quatre cursos d’ESO i els dos de Batxillerat.
També era difícil participar a l’Olimpíada de Física i no només ho va fer, sinó que després de decidir-se una setmana abans va superar la fase catalana i va acabar essent medalla de bronze a l’estatal. “La idea va ser d’un meu amic, Eduard Aran. Hi vam anar tots dos. Ell també va tenir un bon resultat i jo em vaig poder classificar per a l’estatal”. El mèrit afegit és que mentre que altres alumnes d’altres centres preparen a consciència aquestes proves, Doblas hi va anar pràcticament llançant-se a la piscina, decidint-ho sense marge de maniobra. “Ho vam comentar al professor una setmana abans”. Per a l’olimpíada entra el temari de tot el curs, tot i que en el moment de la primera prova es passava just a mig segon trimestre. “Es va tenir en compte, perquè a les proves va sortir bastant el que estàvem fent”, explica Doblas. Un cop classificats per a l’olimpíada espanyola “vam treballar una mica més el temari”. I l’examen va ser més dur. Si en la prova catalana “vaig fer 55 de 70 punts possibles, a l’espanyola em vaig quedar a 28 de 50, però està molt bé”.
Doblas diu que sempre ha estat més de números que de lletres, i li agraden especialment les matemàtiques. “Des d’ESO que he participat a les proves Cangur. Una vegada vaig quedar 3r, tot i que des de llavors no ho he pogut repetir”. Vincular matemàtiques amb una enginyeria com Física o Telecomunicacions és el seu objectiu. “I si no és possible la doble titulació en faré una”, diu.
D’aquí a pocs dies deixarà l’institut, i abans de fer-ho deixa una observació de física aplicada al disseny del centre, que “no està gaire ben pensat”. Sobre les finestres, hi ha un petit sortint de ciment pensat per protegir l’entrada directa de llum del sol a les aules. “Però van fer els càlculs a l’estiu, que hi ha una inclinació diferent que a l’hivern. I a l’hivern no es veu res, a dins, amb l’enlluernament”, diu rient.
Max Doblas és un dels tres estudiants osonencs de 2n de Batxillerat que aquest curs han excel·lit en alguna de les olimpíades científiques. La santvicentenca Mariona Colomer, que estudia a Girona, va ser medalla de bronze a l’olimpíada espanyola de Química. Raimon Terricabres, de Sant Julià de Vilatorta i alumne del Jaume Callís de Vic, en va ser guanyador absolut.
{{ comment.text }}