La programació incrementa la presència de grups internacionals i l’oferta de circ, amb Txarango, La Pegatina, Aspencat, Gertrudis o Leo Bassi com a caps de cartell.
Clownia naixia l’any passat amb vocació de ser un festival diferent: cada espectador passava a ser habitant d’una ciutat efímera durant dos dies –no es poden comprar entrades per una sola jornada–, es plantejava una oferta de matí, tarda i nit on el públic familiar hi tenia cabuda, els espectacles de circ es barrejaven amb els concerts. I s’impregnava el conjunt d’una filosofia alternativa, “més enllà de la música”, en paraules d’Alguer Miquel, cantant de Txarango.
Unes 3.500 persones es van apuntar a l’experiència i la van compartir en un cap de setmana de principis de maig amb dies radiants i nits fredes. Tan bé va anar que aquest any el cens de Clownia s’ha obert una mica més, fins a 4.000 persones, i les entrades es van acabar ja fa unes setmanes. Repeteixen la majoria, i se n’hi afegeixen de nous.
Clownia desplega la seva oferta d’espectacles a partir d’aquest migdia de divendres en els mateixos tres escenaris de Sant Joan on va tenir lloc l’any passat: la plaça Major per començar al migdia, l’Àgora per a les actuacions de tarda i l’escenari principal on s’hi fan els concerts de nit, aquests dos últims situats en una gran àrea a tocar de l’antiga estació de tren de Sant Joan.
Exceptuant la capacitat limitada de la plaça Major, el recinte de l’Estació es va demostrar l’any passat prou capaç per acollir més públic sense cap estretor. Tot i això, Alguer Miquel ja va remarcar en la presentació del Clownia a Barcelona, el febrer passat, que “no tenim cap pretensió de ser un gran festival”.
Al contrari, creu que cal “protegir la mida de Clownia perquè faciliti les relacions humanes”. El seu mirall continua essent la pròpia experiència europea, “fixar-nos com se’ns tracta com a músics” i portar-ho aquí. També en l’actitud que volen encomanar al públic de descoberta: “Aquí la gent es mou pels grups que coneix, volem que la gent s’animi a descobrir noves bandes”. I això és el segon Clownia.
· Un esprint internacional fins al ‘Som Mar’
Txarango s’ha deixat veure relativament poc, aquest any, pels escenaris del Principat. El grup ripollès va plantejar una gira oberta als Països Catalans i al món. Així, durant les últimes setmanes han estat a Mèxic i la Xina, i se’ls ha vist sovint al País Valencià i també a Euskal Herria, dos llocs pels quals senten estima especial.
En l’agenda d’aquest estiu hi tenen el Japó, Àustria, Alemanya, Itàlia i França. Aquest dimarts eren a Luxemburg, i la revetlla la van fer l’endemà a Sant Joan Despí. Els últims tres anys han estat d’autèntic vertigen, i per això han fixat un horitzó per fer una pausa.
Un punt i a part. Serà el dia 21 de novembre a Barcelona, al Club Sant Jordi, en el concert que han anomenat Som mar, com si fos la desembocadura del Som riu que els ha portat a l’esclat de l’èxit. Compartiran escenari amb la Barcelona Big Latin Band i un mite de la música llatina com Chucho Valdés.
I després vindrà la pausa, un 2016 sense trepitjar escenaris “per mirar projectes” com el Clownia o el Centre Cultural de Caparan (Senegal) i no posar-se pressió per fer nous temes.
{{ comment.text }}