EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El col·lectiu LGTB d’Osona evita visibilitzar-se per evitar discriminacions i agressions

Aquesta és una de les conclusions de la diagnosi sobre l’homofòbia a Osona que ha elaborat el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic.

El 9 Nou
08/10/2015

Osona és la comarca on l’any 1987 hi va haver la primera sol·licitud de tot l’estat espanyol de matrimoni entre dues persones del mateix sexe, també hi ha una de les poques dones transsexuals visibles de Catalunya i una de les primeres parelles de lesbianes amb fills visibles públicament. Tot i això, la posició majoritària de les persones LGTB davant la visibilitat en els espais públics i d’oci és intentar amagar-ho per evitar agressions i insults.

Aquests casos es recullen en una diagnosi de l’homofòbia a la comarca que ha fet la Universitat de Vic a partir d’un qüestionari en línia que han contestat 114 persones, i també amb 20 entrevistes a persones del col·lectiu i a informants clau i amb 61 més a personal municipal. Una altra de les conclusions de l’estudi és que a la comarca hi ha heterosexisme, especialment a l’administració, en l’educació sexual a les escoles i a la sanitat.

L’estudi també conclou que a Osona hi ha manca de referents i llocs de trobada, formes diferents d’expressió de l’homofòbia i la sensació d’haver de traslladar-se a Barcelona per viure d’acord amb la seva identitat de gènere. La realitat de fora l’àrea metropolitana és poc estudiada i els referents sobre com intervenir per afavorir una major igualtat són escassos. Un fet que dóna singularitat a l’estudi fet a Osona amb el suport de la Diputació i la Generalitat.

A partir d’ara, i amb els resultats de la diagnosi, es començarà l’elaboració participativa del Pla comarcal per a la igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. Es farà a través de tallers adreçats a personal municipal, regidors de diferents àrees i també a altres professionals, membres d’associacions i persones a títol individual. El projecte que està coordinat pel Consell Comarcal, els ajuntaments de Manlleu, Torelló i Vic, la Mancomunitat de La Plana i l’associació Talcomsom, preveu presentar el pla a principis de 2016.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 102 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't