Víctor Pàmies recull 1.500 refranys i dites sobre el cap en un nou llibre

El lingüista especialitzat en paremiologia Víctor Pàmies, de Vallromanes, ja treballa en el seu nou projecte, l’autopublicació d’un diccionari de dites i refranys sobre el cap,

El 9 Nou
09/02/2012

En cap cap cap. Dites i refranys sobre el cap. Per això, ja ha presentat a Verkami una campanya de micromecenatge per recollir fons per fer possible aquesta publicació, igual que va fer amb la primera obra publicada, Amb cara i ull. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull, on recollia més de 700 dites que contenien el mot ull o algun derivat, com ullera.

Verkami és un portal de crowdfunding (micromecenatge) que posa en contacte emprenedors i mecenes i possibilita finançar projectes de caire creatiu amb l’ajuda de molts micromecenes. Pàmies necessita 4.000 euros per sufragar el projecte (il·lustració, distribució, presentacions, maquetació, correcció, promoció…) i des que va començar la campanya, el 23 de gener passat, ja n’ha recollit més de la meitat, segons ha explicat a EL 9 NOU. Totes les persones que hi vulguin participar ho poden fer amb aportacions que van dels 5 als 100 euros, que donen dret a diverses i variades compensacions. En el cas que es donin 20 euros, els donants rebran un llibre signat i dedicat del primer tiratge. Per al primer llibre, l’autor va recollir uns 4.800 euros en 25 dies. Ara, espera que el nou llibre pugui sortir abans de Sant Jordi.

Víctor Pàmies fa més de 15 anys que es dedica a recopilar frases fetes i refranys, i actualment ja té més de 385.000 registres. “Són molts anys de buidar pàgines d’internet i de buidar llibres, gairebé més de 200”, comenta el lingüista.

Tant Amb cara i ulls com En cap cap cap són diccionaris temàtics sobre les diferents parts del cos humà, que formen part de la col·lecció Enciclopèdia paremiològica del cos humà, i que s’estructuren alfabèticament a partir de la parèmia catalana. Cada entrada conté informació relativa al significat, sinònims, equivalència en castellà i altres llengües i notes d’ús, origen i localització de les expressions. L’obra es tanca amb un índex castellà-català i la bibliografia utilitzada.

En el cas d’En cap cap cap, Pàmies haurà recollit entre 1.300 i 1.500 dites en referència al cap, incloent algunes paraules derivades com capità o capitell. “La majoria fan referència al cos humà o a la punta d’un objecte”, especifica el lingüista. De cara a l’any que ve té previst treure un nou llibre, en aquest cas sobre la mà.

Al llarg d’aquest any també té previst publicar dos nous llibres. Un diccionari de locucions, frases fetes i refranys amb Barcanova, i un altre de refranys amb Cossetània previst per a l’octubre.

El seu blog personal, amb entre 20.000 i 30.000 visites mensuals, recull tots aquests treballs i molts més.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't