Lliçà d’Amunt aplica una tisorada de prop del 40% al pressupost

Tisorada sense precedents al pressupost de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt. El govern municipal (PSC-PP) va aprovar en el ple de dijous el pressupost de 2012 amb 15,6 milions, un 38,5% menys que el 2011. El gruix de la retallada ve de les inversions, però la despesa corrent caurà uns 2 milions.


El 9 Nou
15/03/2012

La dràstica reducció dels ingressos per les llicències d’obres del polígon de Mango, que dels 1,5 milions previstos passaran a aproximadament mig milió, els 2 milions que l’Ajuntament té pendents de cobrar de la Generalitat i els 1,5 milions d’impostos pendents de pagar per part de particulars i empreses han obligat a un ajust sever que inclou l’anunciada reducció de 9 llocs de treball.

El regidor d’Hisenda, Jordi Juárez (PSC), va explicar que als deutes pendents de cobrar cal afegir el retorn de prop de 800.000 euros, a raó de 155.000 euros anuals, pels diners que l’Estat va pagar de més a l’Ajuntament els anys 2008 i 2009 i l’amortització d’1,8 milions del deute de l’Ajuntament, que ara és d’uns 12,5 milions.
Per superar la situació, Juárez va anunciar un conjunt de mesures entre les quals hi ha assumir directament alguns serveis que fins ara feien empreses externes, com els monitors esportius, el manteniment de l’enllumenat i zones verdes o la neteja d’edificis públics. També s’ha restringit el consum d’electricitat, aigua i telèfon a les dependències municipals, s’han retallat les subvencions a les entitats i per Nadal ja no es van repartir lots als prop de 200 treballadors municipals.

Només amb la supressió dels contractes externs l’Ajuntament calcula que retallarà la factura en uns 2 milions d’euros de despesa corrent, ja que s’estalviarà el 18% d’IVA i no haurà de pagar el marge comercial de les empreses. De la reducció prevista en despesa corrent és un exemple la festa major, que de 272.000 euros passa a 152.000 i les activitats esportives, de 180.000 euros a només 30.000.

Juárez va explicar que en el capítol de personal s’han amortitzat 8 places, de les quals 4 de les escoles bressol, una de tècnic de biblioteques, una educadora social i un oficial de segona de la brigada. De fet, les persones acomiadades són 9, ja que cal afegir un altre tècnic auxiliar de biblioteques, la plaça del qual es cobrirà amb un altre treballador fix de la plantilla.

“No tenim marge de maniobra. No podem collar els ciutadans amb més impostos i no podem vendre parcel·les, senzillament perquè no tenen preu”, va resumir l’alcalde, Nacho Simon (PSC), que va admetre que durant els darrers anys el municipi ha pogut fer inversió amb els diners que ha rebut per al gran projecte de Mango, però que fins que el complex logístic del gegant de la moda no estigui en marxa, l’Ajuntament no en rebrà els beneficis en forma d’impostos com IBI o IAE. De fet, l’Ajuntament ja va cobrar uns 9 milions d’euros l’any passat de Mango en concepte d’aprofitament mitjà per la urbanització del complex de Mango a Can Moncau, però aquests diners es van destinar en part a pagar inversions i en part serviran de coixí per si cal pagar despesa corrent. L’alcalde va ser taxatiu: “Els diners de Mango ens han permès pagar nòmines”. Simon va assegurar que la reducció de personal no rebaixarà la qualitat dels serveis i, pel que fa a les escoles bressol, va dir que la davallada de la natalitat –174 naixements l’any 2009; 139 l’any 2010 i 130 l’any 2011– fa preveure que les inscripcions baixaran i s’ha de prescindir d’alguns treballadors.

Des de l’oposició, Joaquim Ferriol (ERC) va dir que en els darrers quatre anys els ingressos corrents no han cobert les despeses corrents i que l’Ajuntament ha compensat la diferència amortitzant crèdits amb més crèdits o bé fent servir els ingressos extraordinaris per pagar despesa corrent. “Els ingressos corrents només es preveu que caiguin un 5%. Per tant, el problema no és aquí”, va dir l’exalcalde.

Ferriol també va advertir que la reducció de personal es traduirà en reducció de serveis i va lamentar que “es carreguen els neulers en vuit persones”. “Algú hauria d’assumir responsabilitats polítiques per aquest fet perquè per un petit decrement d’ingressos no caldria canviar l’estructura municipal”. El regidor de CiU, Joan Piera, per la seva banda, va dir que els regidors del govern “haurien de predicar amb l’exemple i reduir-se el sou”.

El pla d’ajust municipal afecta la majoria de partides –vegeu quadre adjunt– incloses les retribucions que perceben els grups municipals i regidors, que van quedar retallades a la meitat. Els partits cobraran a partir d’ara 60 euros mensuals de quota fixa per grup i 60 euros més per cada regidor. L’alcalde confia que la mesura sigui transitòria.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 148 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't