L’actuació ja fa tres anys que es fa i enguany les batudes es faran els dies 16 i 30 d’agost, i el 6 de setembre. “Quan es planta el cereal d’hivern, aquestes aus es mengen les llavors i no deixen créixer el conreu”, explica el regidor d’urbanisme de l’Ametlla, Carles Borràs. D’aquesta manera, es conserven els interessos dels pagesos, i es dóna l’oportunitat a l’Associació de Caça de l’Ametlla de tenir oportunitats per practicar el seu hobby després de la retirada de la veda de caça l’any 2008.
“Ens ho demana l’Ajuntament i ho fem de bon grat”, explica el president de l’Associació de Caça de l’Ametlla, Manolo García. L’Ajuntament també els demana que facin les batudes del porc senglar, un animal que també malmet molt les produccions agrícoles, tot i això, García admet que caçar aus, per ells, és molt més satisfactori. “Als caçadors ens agrada prémer el gallet i quan hi ha batudes d’aus el premem 200 o 300 vegades, a diferència del senglar, que només dispares dues o tres vegades”, explica. García explica que tots els caçadors que hi van estan quiets –per seguretat– i que es dispara només quan les aus estan volant. “Deixem el bosc ben net, no deixem les preses ni cap cartutx a terra”, diu en defensa de l’activitat. L’any passat es van caçar unes 450 aus entre tudons (uns 300), garses (unes 50) i tórtores turques (unes 100). “Crec que aquest any estarem al voltant de les 1.000 peces”, explica García.
Tres dies abans de cada batuda, els agents fan una supervisió exhaustiva de la zona per tal d’evitar punts de visió morts o qualsevol problema en matèria de seguretat. Conjuntament amb la Policia Local, avisen tota la població dels dies i les hores exactes de les batudes. El cap dels Agents Rurals de la província de Barcelona, Jaume Bosch, explica que per fer aquestes batudes calen tota una sèrie de condicions per garantir-ne la seguretat. “Es demana una llista tancada de caçadors i una delimitació cartogràfica exacte”, diu Bosch. Durant la batuda, els agents en fan el control, tot i que també ho podria fer la Policia Local. “Aquest tipus de batudes són molt habituals a Catalunya, tot i que no tinc la percepció que al Vallès Oriental se’n facin moltes”.
Per aquest tipus d’actuacions, l’Ajuntament –que ha de controlar tot el procés– ha de demanar un permís especial al Departament d’Agricultura, ja que el poble està declarat zona de seguretat i no s’hi pot caçar. Tot i això, l’Ajuntament està en tràmits, des del 2012, per aconseguir crear una àrea local de caça.
{{ comment.text }}