És el moment en què va entrar en vigor el nou pla especial que estableix que només es pot practicar l’escalada a l’espai protegit quan és en modalitats recreatives o de lleure i quan no comporta “cap construcció o instal·lació fixa a la muntanya”. La normativa, a més, especifica que no està permesa “cap actuació que afecti desfavorablement l’estat de conservació” de determinades espècies de fauna. La normativa afecta tot el parc però, fora d’aquests indrets, pràcticament no hi ha altres vies fixes i, si hi són, són molt poc freqüentades i no afecten espècies de fauna.
Segons Joana Barber, directora del Parc Natural, s’ha decidit actuar ara perquè s’ha detectat “que s’estan posant noves vies d’escalada” i també s’ha vist com unes parelles de falcó que nidificaven a la cinglera del Folló han deixat de fer-ho. “Això per a nosaltres és un problema. Ens està bé que puguin conviure diferents usos però, en determinats espais, cal afavorir la nidificació de determinades espècies”, afirma Barber. Aquí, també s’ha detectat que s’ha obert un nou corriol per facilitar l’accés fins al peu de la via on, fins i tot, s’han fet graons.
En principi, els responsables del parc salvarien les vies instal·lades abans de l’any 2008. “Volem veure com ho compatibilitzem amb les vies que ja hi havia”, exposa Barber en declaracions a EL 9 NOU. Per aquí, es buscarà la possible introducció de restriccions temporals, que ara no preveu el pla especial, per evitar la presència humana en moments que puguin condicionar la cria de determinades espècies. Això ja s’aplica en altres espais protegits on hi ha una pràctica habitual de l’escalada com a la muntanya de Montserrat.
Aquest és un aspecte que les entitats excursionistes veurien amb bons ulls. “No estem en contra que se’n reguli l’ús i que hi hagi una limitació temporal per aquelles èpoques de l’any en què es pot perjudicar alguna espècie. L’objectiu és que es faci bé”, diu Oriol Montsant, president de l’Agrupació Excursionista de Granollers (AEG). Montsant destaca la bona entesa que hi ha hagut des de sempre amb els responsables del Parc Natural. Tomàs Segarra, escalador i membre de l’associació Les Guilles, de Tagamanent, i de l’AEG, també és partidari d’una limitació temporal quan la presència humana posi en perill alguna espècie. “És un contrasentit no permetre l’escalada en vies amb ancoratges fixos i permetre-la quan es munta i es desmunta perquè tant es pot molestar les aus d’una manera com l’altra”. Segarra recorda que hi ha alguns itineraris a Tagamanent “que estan oberts des de fa 40 anys i formen part de la història del parc” i afegeix que es tracta de vies que no són gaire utilitzades en comparació amb el Sot de la Guillotera, també a Tagamanent però a la banda oest del terme; o el Grau dels Matxos, a la cinglera per sobre Sant Martí de Centelles. A la cinglera del Folló, hi ha “itineraris amb cert risc” amb ancoratges fixos força distanciats que no són d’escalada esportiva. “Potser hi veus cinc o sis cordades al mes”, explica Segarra, que considera que caldria fer un estudi per quantificar la presència real d’escaladors a la zona. Amb tot, sí que són més freqüentades ara que fa uns anys enrere, admet.
El Parc Natural ha comunicat a les entitats excursionistes de la zona les seves intencions i els demana que ells mateixos desmuntin les vies que han anat obrint per recuperar els materials i utilitzar-los en altres zones fora del massís. També s’ha comunicat la decisió a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. L’entitat ha fet un comunicat al seu web explicant la prohibició. “Es prendran un seguit de mesures per tal d’iniciar el desmantellament de les vies. La primera i més important és informar tothom que hi estigui una mica implicat, com ara els mateixos escaladors que van instal·lar les vies, els propietaris i les entitats excursionistes dels pobles implicats”. També comportarà reforçar la senyalització”.
{{ comment.text }}