De moment, i tot i que el projecte té el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, l’Ajuntament de la Garriga ja s’hi ha manifestat en contra, així com veïns de la zona i altres persones que expressen amb signatures el seu rebuig a la instal·lació d’aquesta zona recreativa.
Però a banda d’aquesta pressió veïnal i municipal, ara s’ha sabut que el projecte del berenador que la Generalitat ha aprovat va tenir un informe desfavorable d’un dels seus propis departaments. Concretament, el de Cultura. En data de 16 de juny de 2014, l’arqueòloga territorial Gemma Hernández va informar negativament el projecte perquè “la consulta de l’Inventari Arqueològic i Paleontològic ha permès observar l’existència d’un jaciment en l’àrea afectada, que figura a la publicació del Pla d’Ordenació Urbanística de Cànoves i Samalús de 22 de juliol de 2010, en tota l’àrea d’afectació del projecte”.
Segons ha pogut confirmar aquesta redacció, es tractaria de restes d’una vil·la romana de la qual encara queden visibles algunes restes. Per això, l’arqueòloga de la Generalitat responsable de la zona diu que “s’haurà de realitzar una intervenció arqueològica en totes aquelles zones afectades per remoció de terres, segons el reglament de Protecció del patrimoni Arqueològic”.
Malgrat aquest informe desfavorable, la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat va decidir finalment abans d’estiu donar els permisos perquè es pugui desenvolupar el projecte. En qualsevol cas, de moment no han rebut encara cap sol·licitud d’obres per part dels promotors però, en el cas que la cursin, “l’Ajuntament de Cànoves i Samalús els donaria el permís perquè aquest berenador està aprovat per Urbanisme de la Generalitat”, diu Xavier Castillejo, arquitecte municipal de Cànoves i Samalús. Respecte a l’informe de Cultura que indica que en aquell punt hi ha restes romanes, l’arquitecte assenyala que “el jaciment està en l’àmbit d’actuació del projecte, però es troba justament en el camp que es dedicarà a zona de jocs. Per tant, en aquest solar no s’hi ha de fer ni cap obra ni cap moviment de terres”.
El projecte del berenador projectat entre Samalús i la Garriga preveu 24 barbacoes agrupades en quatre punts, taules repartides per diferents per la zona, un aparcament per a 100 vehicles ampliable més endavant, i un gran camp de jocs. És en aquest darrer solar on hi hauria les restes romanes.
Des de la Garriga denuncien que l’entrada a la zona s’ha de fer pels camins del bosc de Malhivern –molt estrets i malmesos en alguns punts– i a través d’un pas a nivell sense barreres, cosa que qualifiquen de molt perillosa. Alerten, a més, que el berenador projectat a l’Artigassa és un atemptat al paisatge natural d’un paratge per on diàriament molta gent de la Garriga surt a caminar.
{{ comment.text }}