Fent pedagogia des del plat

Fa tres anys, van començar com una escola d’autosuficència per ensenyar agricultura ecològica, per ampliar després l’activitat amb cursos d’autosuficència en alimentació (elaboració de formatges, conserves, cervesa…) i per acabar obrint un restaurant d’estiu.

El 9 Nou
14/03/2015

Ara, la tasca que porten a terme Gemma Velasco i Jordi Bonet amb Esbiosfera, a Cardedeu, ha quedat reconeguda amb l’obtenció del distintiu Slow Food, que reconeix la cuina lligada als productes de temporada, de proximitat i ecològics.

Velasco explica que el projecte del restaurant va sorgir quan van tenir l’oportunitat d’agafar el bar que hi havia en aquesta cèntrica finca, situat al jardí, i al costat de l’hort de 1.500 metres quadrats. “El vam convertir en un instrument per alimentar-se de les collites de l’hort del costat”, explica Velasco. D’aquesta manera, han explotat les dues vessants de l’hort. D’una banda, la de la formació, i de l’altra, la de cultivar ingredients per al restaurant, que obre només durant el bon temps, de l’abril a l’octubre.

La seva filosofia es basa en menjar saludablement, d’una forma justa, cultivant llavors recuperades, recuperant els gustos d’abans, i fomentant i promovent els agricultors i productors de la comarca.
A l’hort d’Esbiosfera s’hi cultiven diferents varietats d’enciams, tomàquets, albergínies, pebrots, maduixetes, cebes, alls, porros, cols o coliflors, segons la temporada. A partir d’aquests productes i d’altres de productors de la zona elaboren plats, sempre sense carn ni peix. “No som un restaurant de fer plats elaborats. Volem fer plats de la cuina tradicional a partir de bons productes.

Transformem àpats de sempre des d’aquesta vessant”, explica Velasco. La carta va canviant sempre, i pot incloure des de triangles de formatge amb melmelada, fins a croquetes d’arròs o de pastanaga, o una coca amb remolatxa, pebrots, tomàquet i ceba, aromatitzada amb romaní. En algunes ocasions, al mes de juliol, preparen alguna fideuada i algun arròs a la cuina solar que tenen l’hort.

“Volem fer pedagogia a través del plat, a partir de la sostenibilitat, la cura de l’entorn i l’eficiència”, assegura Velasco.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't