Un llibre convida a redescobrir les escultures als carrers de Mollet

Les 27 escultures a cel obert que hi ha a Mollet i les 7 que es troben en edificis públics apareixen recollides en el llibre Guia de les escultures de Mollet del Vallès. Metalls, tècniques i curiositats.

El 9 Nou
28/05/2015

M. Asunción Valiente ha escrit aquesta guia amb l’objectiu de convidar el lector “a ramblejar, a redescobrir en família el patrimoni de la ciutat i, en definitiva, a valorar-lo i estimar-lo”.

En un principi, la seva autora, una molletana doctorada en Ciències Químiques i enginyera en Soldadura, volia fer un treball molt tècnic, sobre l’aliatge de materials o les tècniques de conformació. “Però després de fer la primera entrevista a un dels escultors vaig pensar que si només feia el treball des d’un punt de vista científic, em deixaria de comentar i explicar moltes coses”, diu Valiente.

Per això aquest treball, que ara ha publicat l’Ajuntament dins la col·lecció Vicenç Plantada del Centre d’Estudis Molletans, dóna a conèixer tant el material de les escultures com la història, les anècdotes, les curiositats i els simbolisme associats a cada escultura, fruit de les converses amb autors, responsables municipals i empreses involucrades. “Està bé conèixer l’aliatge de cada escultura, però també, per exemple, en què es va inspirar l’autor, o centrar-se en les emocions que transmeten les escultures, el simbolisme que tenen”, ha explicat l’autora.

La descripció tècnica de cada escultura (aliatges, tècniques d’unió emprades i formes de protegir-les de la corrosió ambiental) va acompanyada d’una explicació sobre la motivació, el simbolisme i l’ànima que van promoure i donar essència a aquestes obres. Tota aquesta informació s’organitza en fitxes.

Valiente no en vol destacar cap, perquè creu que totes tenen la seva particularitat. “Potser algunes destaquen més pel tema emotiu, i d’altres metal·lúrgicament parlant”, considera. També assenyala algunes sorpreses amb les quals el lector es trobarà en el llibre, com que l’Arlequí té un germà bessó i dos pares, que els poemes de Miquel Martí i Pol, Joan Brossa i Joan Salvat-Papasseit cobren vida en forma d’escultura o que a 2.881 metres d’alçada hi ha una escultura en miniatura del Mil·lenari de Mollet.

Una de les reflexions que fa l’autora, però, és que la majoria d’escultures a l’aire lliure i en llocs públics com el pati d’una escola són de l’època democràtica. Abans només n’hi havia dues: una escultura d’una coral i una altra al pati de la fàbrica Merck. “Això podria respondre al fet que no va ser fins a l’època democràtica que no es va tenir la idea que l’espai públic fos un jardí per a tothom”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que Brussel·les plantegi camps fora de la Unió Europea per deportar migrants?

En aquesta enquesta han votat 254 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't