“Per a un petit productor representa una inversió molt gran que no pot fer en solitari”, explica l’alcalde en funcions, Ignasi Martínez, que recorda que el projecte vol generar “economies d’escala”.
La instal·lació comptarà amb un obrador preparat per a la manipulació dels aliments, tindrà cambra frigorífica i disposarà d’un registre local sanitari. A banda de l’ús dels artesans, permetrà que pugui utilitzar-se per manipular i guardar els aliments frescos que es reparteixen a les famílies del poble que passen per dificultats econòmiques.
Ja hi ha diversos artesans del municipi interessats a fer servir aquest nou equipament. Per exemple, productors de melmelades o de carn ecològica. També s’hi han interessat persones de municipis propers. L’ús pot ser continuat o bé puntual. “Hi podrà venir un pagès que tingui molta collita de tomàquets i, per exemple, en vulgui fer confitura”. Quan acabin les obres, l’Ajuntament farà un procés de difusió per donar a conèixer la instal·lació i, a partir d’aquí, fixar els criteris de funcionament amb funció dels requeriments sanitaris que calgui aplicar segons el tipus de producte que s’hi manipuli. També les quotes que caldrà pagar.
Les obres costen uns 200.000 euros que es financen a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya i de fonts de la Diputació. La proximitat de l’ajuntament a la C-17 i al riu Congost ha allargat el procés perquè ha calgut obtenir els permisos de Carreteres i l’Agència Catalana de l’Aigua. Les obres inclouen la construcció d’una sala polivalent d’ús públic que servirà de sala de plens però també per fer activitats i cursos. Ara, per exemple, la gent gran fa gimnàstica en una sala de Sant Martí de Centelles. També es fan altres tallers i activitats que s’han d’acabar fent en instal·lacions privades cedides. Aquests canvis comporten, a més, el trasllat al primer pis de les oficines municipals.
{{ comment.text }}