El sistema va començar a funcionar a mitjans de setembre de l’any passat i el nombre de conductors sancionats s’ha reduït respecte dels primers mesos –vegeu gràfic adjunt. De fet, el primer mes complet de funcionament, l’octubre de l’any passat, es van imposar 456 sancions i durant l’any passat, si comptem només els tres darrers mesos, la mitjana va ser de 349 denúncies mensuals. En canvi, en els sis primers mesos d’aquest any, la mitjana ha caigut a les 200 denúncies.
La majoria dels conductors sancionats són de fora del municipi, segons remarca el cap de la Policia Local, Manuel Ruiz. Aquesta proporció va ser del 78% l’any passat i s’ha enfilat fins al 83% aquest any.
El cap de la Policia Local fa un balanç molt positiu dels primers 10 mesos d’implantació del sistema i considera que s’ha millorat la seguretat en aquest punt que suporta un elevat trànsit de pas, incloent-hi camions de gran tonatge. “Hi havia un evident risc potencial pel volum de trànsit i per la gran quantitat de vianants que passen per l’avinguda Pi i Margall. Amb les càmeres hem evitat les accelerades que feien alguns conductors quan veien que el semàfor es posava ambre i llavors passaven per la cruïlla a força velocitat. Ara prefereixen aturar-se”, diu Manuel Ruiz.
La policia no ha facilitat dades sobre el nombre de sancions que són objecte de recurs i que s’anul·len. La majoria de les que es treuen són les que es posen quan hi ha un agent de policia regulant el trànsit, però els semàfors continuen funcionant. La sanció per als infractors és de 200 euros i la retirada, de 4 punts del carnet, però si es paga aviat es redueix a la meitat. L’alcalde de Caldes, Jordi Solé, remarca, però, que les multes es posen només a conductors “que han fet una infracció com una casa de pagès”.
{{ comment.text }}