L’Ajuntament de Barcelona projecta una escola agrària a la finca de Can Girona de Santa Maria de Martorelles

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un ambiciós projecte que inclou la creació d’una escola de formació agrària i forestal, la recuperació de l’antiga casa de colònies i l’obertura d’un punt d’informació del parc de la Serralada Litoral a la finca de Can Girona de Santa Maria de Martorelles.

El 9 Nou
14/10/2015

Lligat a aquest projecte, la Diputació de Barcelona, gestora del parc, ha iniciat uns treballs d’eliminació del bosc per recuperar antigues feixes de conreu i per habilitar un aparcament. Alguns veïns han denunciat la tallada al jutjat de guàrdia de Mollet i els treballs s’han aturat durant 15 dies.

El projecte de recuperació de Can Girona, propietat de l’Ajuntament de Barcelona des de fa gairebé un segle, es va explicar en una reunió amb mig centenar de veïns dimarts al vespre a l’ajuntament. L’alcalde, Julián Trapero, va convidar tècnics de l’Ajuntament i la Diputació per explicar-lo arran del rebuig que va generar la tallada del bosc que es va iniciar el dia 15 de setembre.

El projecte l’impulsa la Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona i l’executarà la societat Barcelona d’Infraestructures Municipal, SA (Bimsa). Té un pressupost de més de cinc milions d’euros i la previsió és que el pla especial urbanístic que li donarà cobertura estigui aprovat definitivament l’any vinent i les obres comencin en el quart trimestre i es perllonguin durant un any i mig aproximadament. L’Ajuntament de Sana Maria ja ha fet l’aprovació inicial del pla.

En la reunió de fa uns dies, tècnics de l’Ajuntament de Barcelona van explicar que el projecte es desenvoluparà en tres fases. La primera gira a l’entorn de l’edifici de l’antic estable, on hi haurà un punt d’informació del parc de la Serralada Litoral i altres serveis com un punt de reparació i lloguer de bicicletes, una aula taller, una cafeteria, una botiga de productes agraris de la zona i una àrea de pícnic.

La segona fase es concentra en la masia, un edifici que va ser casa de colònies fins l’any 2009, en què va haver de tancar arran del mal estat de conservació. Es reobrirà la casa de colònies, que també servirà per a estades de cap de setmana per a famílies amb una capacitat de mig centenar de places. També hi haurà un restaurant i una botiga més gran. A la planta baixa es projecta un centre d’interpretació del parc que expliqui la història del territori i dels seus conreus, com les cireres o la vinya.

El pla també inclou la rehabilitació de l’antiga piscina i la introducció d’un ramat de cabres que contribuirà a la neteja del bosc. També l’explotació dels horts, l’aprofitament de la biomassa a través de la gestió forestal, la recuperació de la zona d’acampada i un obrador on es faria una primera manipulació dels productes de la zona. Una part de la casa s’habilitaria com a habitatge per a masovers.

La tercera fase gira al voltant de l’explotació forestal i agrària. Un dels elements és la recuperació d’unes 2,5 hectàrees d’antics conreus que en les darreres dècades han estat ocupades pel bosc. Aquesta zona és la que s’ha començat a tallar, fet que ha provocat la reacció d’alguns veïns. En aquestes àrees s’hi farien conreus d’horta, vinya o arbres fruiters que s’inclourien en el pla de formació ocupacional i inserció laboral de joves de Barcelona i dels municipis del voltant. La formació també aniria dirigida al monitoratge excursionista. Els impulsors calculen que el complex rebria uns 45.000 visitants cada any.

Una biòloga del parc va explicar dimarts que les recuperacions d’antics conreus abandonats fa dècades es fan per trencar la continuïtat del bosc i crear nous hàbitats més adequats per a algunes espècies. Aquests espais també fan de tallafocs. Els treballs es fan a través d’un conveni entre la Diputació i l’Obra Social La Caixa.

Els veïns que han creat la plataforma Salvem Can Girona creuen, però, que seria millor no fer cap tipus d’intervenció al bosc i consideren que s’han superat els límits marcats pel pla urbanístic en la tallada d’arbres a la zona de l’aparcament. Per això van presentar una denúncia als jutjats de Mollet per un presumpte delicte contra l’ordenació del territori i l’urbanisme i la protecció del medi ambient.

L’alcalde admet que l’Ajuntament no va informar amb prou antelació sobre la tallada, però diu que la Diputació disposa de tots els permisos. Es mostra dolgut pel fet que, tot i que es va comprometre a fer una reunió informativa aquest dimarts, un dia abans alguns veïns presentessin la denúncia al jutjat.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't