EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

160 Estudiants de la UVic marxaran d’Erasmus el proper curs

La Universitat de Vic ha registrat un augment de places atorgades per anar d’Erasmus respecte el curs passat. Tot i el context de crisi econòmica i que s’està retallant en la partida de beques per Erasmus, els estudiants segueixen apostant per completar la seva formació a una universitat europea.


El 9 Nou
15/03/2013

Experiència, diversió i aprenentatge són alguns dels trets característics que busquen els estudiants a l’hora de marxar d’Erasmus. Una experiència única però que té un inconvenient molt gran, el cost econòmic. En un context de crisi econòmica són moltes les famílies que no poden assumir aquestes despeses i, per tant, depenen de les ajudes de l’Estat. Unes ajudes que cada vegada són menors per una política de retallades que estan fent els governs per arribar els paràmetres econòmics que marca la Unió Europea. Ens trobem, llavors en un context de polítiques financeres que no tenen en compte les polítiques socials.

Un dels països que està realitzant aquestes polítiques de retallades és l’Estat espanyol. A l’any 2012 el pressupost de les beques Erasmus va baixar de 36 milions a 15 milions d’euros. Una baixada considerable, tenint en compte que és el país amb major nombre d’alumnes que participen en aquest programa d’intercanvi europeu. Segons dades facilitades per la Comissió Europea, Espanya va repetir per segon any consecutiu com el país més exportador d’estudiants a l’estranger amb 36.183 becats, per davant de països com França i Alemanya. Per tant els estudiants de l’Estat espanyol no van renunciar a gaudir d’aquesta experiència única. Però que passarà aquest any?

Per obtenir una informació molt més detallada hem parlat amb Anna Noria, tècnica de l’àrea de Relacions Internacionals de la Universitat de Vic per veure quins resultats havia tingut la universitat i si la crisi econòmica ha afectat o no en les decisions dels estudiants.

Els alumnes segueixen apostant per l’Erasmus

Anna Noria: “S’han atorgat aproximadament entre 50 i 60 places més que l’any anterior”. Segons les dades facilitades, el curs vinent, un total de 160 alumnes marxaran a estudiar per Europa i rebran la beca Erasmus. Una pujada significativa tenint en compte la crisi econòmica actual, i sobretot, les retallades en subvencions que l’Estat ha fet en la seva política econòmica.

Aquests 160 estudiants es divideixen en dos grups, els becats per Erasmus estudi i els becats per Erasmus pràctiques. Els alumnes que han agafat l’Erasmus estudi ha estat un total de 110 becats, i pel que fa als Erasmus pràctiques, un total de 50 estudiants.

Si parlem de la quantitat d’euros que reben els alumnes, Noria ens ha comentat que “la quantia de la beca varia depenent de la modalitat, és a dir, si és beca Erasmus estudi o si és beca Erasmus pràctica”. Les dades oficials sobre quants diners li pertocarà a cada alumne al curs 2013/2014 encara la universitat no la coneix. No obstant tenim les dades dels cursos anteriors per veure com ha estat l’evolució. En el cas d’aquest curs, els estudiants que han marxat amb la beca Erasmus estudi han rebut 210 euros cada mes i els alumnes de Erasmus pràctiques reben 400 euros al mes. Si veiem l’evolució, el curs 2011/2012 els estudiants que marxaven a estudiar cobraven 255 euros, 45 euros més que aquest curs. Una baixada important que si l’ajuntem amb la que faran d’aquest any, aproximadament en dos anys baixarà la beca un 50 per cent. Una dada bastant negativa pels estudiants.

Ara més que mai, les beques internes de les universitats són importants pels estudiants. Pel que fa la Universitat de Vic, juntament amb Unnim i AGAUR atorguen diferents beques. L’Ajut Unnim dóna entre 500 i 1000 euros en total per alumne i en el cas de la AGAUR va des de els 200 als 1200 euros. Diferents criteris són els que ajuden a resoldre la quantitat de totes les beques ja esmentades.

Aquestes ajudes són importants per aquestes alumnes que volen marxar a estudiar fora. Aquesta oportunitat és única per enriquir-se culturalment, per viure en un altre país. És molt significatiu que com hem vist a la Universitat de Vic hi hagi més sol·licituds de marcar amb els recursos existents. La lectura que es pot extreure és que els joves estudiants veuen com una sortida o una bona experiència sortir fora a estudiar i el govern com un cost que cal rebaixar. Una llàstima que societat i govern no anem de la mà, segurament la vida aniria millor.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't