Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

L’ACA té pendent des de l’octubre l’esfondrament d’un mur a Torelló

Des que va cedir no s’hi ha actuat. L’alcalde, Miquel Franch, no va dissimular el seu enuig durant el ple d’aquest dilluns. Hi ha el projecte fet, però no s’hi ha fet res. Hi ha el problema afegit que és l’accés per vehicles a la zona esportiva la nit de Carnaval, i continuarà tallat.

  • El 9 Nou
  • 01/02/2011 | 20:14

b>Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

“Torelló va celebrar la sessió plenària del mes de gener, la primera del 2011, aquest passat dilluns. Menys de mitja dotzena de punts a l’ordre del dia que es van aprovar amb força celeritat.

Entre aquests punts, l’aprovació definitiva dels béns a ocupar temporalment per a l’execució del projecte constructiu per a la defensa del marge esquerre del riu Ter a la zona industrial Matabosch-Pont de Conanglell i aprovació definitiva de la necessitat d’ocupació; l’inici de l’expedient per a la delimitació del terme municipal de Torelló i nomenament de la Comissió corresponent; i l’aprovació de la proposta de delimitació de les trames urbanes consolidades (TUC).

Els dos primers punts es van aprovar per unanimitat, mentre que el darrer –el referit a les TUC- va registrar l’abstenció d’ERC i el vot contrari d’ICV-CdG, en els dos casos per discrepàncies amb algunes observacions formulades per la Direcció General de Comerç. L’alcalde, Miquel Franch, va admetre que el document “no és el que volem” però que calia aprovar-lo “perquè de no fer-ho podríem perjudicar el comerç del municipi”. De tota manera, va explicar que es té constància que properament es revisarà la normativa de comerç per la qual cosa “aprovem aquesta proposta pensant que aviat hi haurà una nova llei”.

Per urgència, es va incorporar a l’ordre del dia, l’adjudicació dels serveis de neteja dels edificis municipals que, després de la pertinent fase de concurs, es va endur l’empresa Unión Internacional de Limpiezas SA.

En l’apartat de precs i preguntes, la regidora de Seguretat Ciutadana, Cristina Sala, a instàncies del grup d’ICV-CdG, es va comprometre a convocar el Consell municipal de Seguretat Ciutadana i continuar treballant per minimitzar l’eventual sensació d’inseguretat ciutadana que pugui patir la població. Tot i admetre un cert rebrot en l’activitat delictiva, la regidora va explicar que al llarg del 2010 el nombre de robatoris s’ha reduït.

D’altra banda, la regidora de Cultura, Núria Güell va respondre a la regidora Montse Ayats (ICV-CdG) una pregunta sobre l’edició d’aquest any del Festus, assegurant que, tot i tenir el mateix pressupost que el de l’any passat, “buscarem més ajuts econòmics i optimitzarem recursos per baixar els costos. Totes les comissions estan treballant amb aquesta consigna. Tenim clar que serà un Festus de crisi però no el volem perdre”.

També a pregunta d’ICV_CdG, el regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas, va explicar que s’han reprès les obres de construcció dels habitatges del carrer del Pont, 23. Mesos enrere, les obres es van aturar perquè s’hi van trobar les restes arqueològiques d’un tint dels segles XVI-XVII i s’hi va fer una excavació que va posar de manifest la importància de la troballa. Ara, s’han reiniciat les obres (amb el projecte de la planta baixa modificat), mentre que les restes arqueològiques s’han protegit amb una capa de sorra per tal de preservar-les. El Departament de Cultura de la Generalitat ha proposat a l’Ajuntament que compri la planta baixa; en aquest sentit, Bassas va dir que, malgrat les dificultats actuals, “intentarem trobar els recursos necessaris perquè aquestes restes puguin ser visitables i visibles”, i probablement vincular-les al Museu de la Torneria.

El grup municipal d’ERC, per la seva banda, va demanar per la situació actual de les obres del mur del riu que es va esfondrar el passat 12 d’octubre i si es pot agilitar la seva reconstrucció. L’alcalde va explicar que quan es va esfondrar el mur, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) feia dos anys que hi havia de fer una actuació. Tot i que llavors s’hi va voler intervenir amb caràcter d’emergència, tot es va alentir a causa de les eleccions al Parlament, primer, i de la configuració del nou govern, després. A hores d’ara, s’està a l’espera del nomenament del nou director general de l’ACA perquè “el projecte està fet, només falta el tràmit del polític que ha de decidir què es fa”.

Miquel Franch va mostrar el seu descontentament amb aquesta situació que també té una rèplica amb el cas del pou de la zona esportiva, del qual l’ACA encara no ha autoritzat la seva posada en funcionament després de l’últim episodi de contaminació. L’alcalde va explicar que “això ens causa greus perjudicis i així els ho hem manifestat”. I va advertir que les coses poden anar a pitjor sinó es solventa el tema del pou ja que, a hores d’ara, Torelló s’abasteix únicament amb un pou, que habitualment dóna el 40% de l’aigua de la xarxa, mentre que el 60% restant el dóna el pou de la zona esportiva, ara tancat. Aquesta problemàtica ara no és significativa perquè en aquesta època de l’any el consum d’aigua és menor. Per això, “si no es resol el tema en 3 o 4 mesos, aquest estiu podem tenir problemes greus de subministrament”.

Finalment, l’alcalde va anunciar que des de l’Àrea d’Infraestructures de la Diputació s’ha fet arribar a l’Ajuntament el projecte de l’actuació a l’espai del Club. Aquesta actuació consistirà en l’ampliació de la Biblioteca Dos Rius i l’habilitació de diferents espais que acolliran l’Àrea municipal de Cultura, el Punt 16, bucs d’assaig per a grups… La idea, un cop revisat el projecte, és fer-ne la presentació als grups municipals a finals d’aquest mes de febrer.”

Nota de premsa d’ERC

En el primer Ple Municipal de Torelló de l’any, ha fet acte de presència un tema del passat any, les subvencions a les AMPAs. Després que la convocatòria en concurrència competitiva que va impulsar la regidora d’Educació quedés deserta, l’equip de govern va haver de finançar les AMPAs al marge de la convocatòria i del convenis signats amb les AMPAs, al marge de les regles de joc.

La reformulació de les subvencions va ser criticada per part de tots els partits de l’oposició en el seu moment. ERC va denunciar que el nou sistema competitiu comportava més dificultats a les AMPAs i que a més s’havia impulsat sense el consens necessari.

El portaveu d’Esquerra, Jordi Casals, va afirmar que “el que comença malament sol acabar malament” i va retreure a la regidora que pel seu “encaparrament” havia portat la situació a un carreró sense sortida gens desitjable i forçar a l’ajuntament a prendre mesures no correctes.

Finalment Casals va reclamar que de cara al 2011 es retorni a les subvencions de les AMPAs a través del conveni.

La resposta de la regidora d’Educació Flora Vilalta (PSC) va ser la d’acusar al grup republicà de manipular a les AMPAs i que no hi havia hagut cap problema.

El portaveu republicà va lamentar el to de la intervenció de la regidora socialista i va dir que “és molt pervers acusar de manipulació el fet de no estar d’acord amb un plantejament i denunciar quan les coses no es fan bé” i les notes de reparament d’intervenció “així ho demostren, objectivament”.

· Els danys i perjudicis a Torelló pel no arranjament del mur de la zona esportiva

Lluís Sabatés va demanar a l’equip de govern que posi límits a l’ACA per la reconstrucció del mur de la zona esportiva, que ja feia més de dos anys que Esquerra reclamava que s’arrangés pel perill que comporta. Al final el mur va caure i la zona es va destruir encara més.

L’alcalde Miquel Franch va explicar les gestions fetes amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), sense resultats. Sabatés va insinuar que s’hauria de posar límits i posar damunt la taula accions judicials, ja que sembla que els perjudicis a la població de Torelló no té cap conseqüència.

· ERC demana estratègia per la promoció de la restauració de Torelló

En les darreres setmanes, han aparegut uns cartells amb indicacions d’un parell de restaurants. Davant les explicacions del regidor d’Obres i Serveis que s’han instal.lat a partir de la petició de dos establiments, el portaveu d’Esquerra, Jordi Casals, va reclamar que la regidoria de Comerç o la de Promoció Econòmica no actuessin a reacció i s’hi ha la possibilitat d’instal.lar indicacions de restaurants que es creï una estratègia de promoció de la restauració torellonenca i que s’obri a tots els restaurants de Torelló i que quedi clar com s’ha de fer, perquè hi hagi igualtat d’oportunitats.

Per altra banda, Esquerra es va abstenir en l’aprovació definitiva de la Trama Urbana Consolidada (TUC), que instaura les zones on es pot instal.lar comerç, sempre a fora de de les zones industrials. Abans, el Ple municipal va presentar al.legacions a la primera proposta de la Direcció General de Comerç, però part de les al.legacions van ser rebutjades i al final la ordenació definitiva té uns resultats bastant “desordenats”, amb ziga zages en alguns carrers, on part és TUC i altres no.

L’abstenció dels republicans és més simbòlica que res més, ja que la última decisió de la Generalitat, que és qui té les competències, és vinculant. Ara caldrà estar emetent a una futura modificació legal.

Nota de premsa d’ICV-CdG

“Després que s’hagin produït nous robatoris i alguns episodis que generen inseguretat entre la ciutadania Torelló, ICV-CdG va reclamar la convocatòria del Consell de Seguretat Ciutadana i un treball seriós per implicar la població per resoldre aquesta problema i frenar l’alarmisme.

Ayats va recordar la responsabilitat del seu grup a l’hora de tractar aquest tema i va advertir del perill que determinats grups polítics irresponsables i “amb poca voluntat de treballar per la cohesió del nostre poble” facin un ús partidista de la situació. Davant d’aquest prec, la regidora de Seguretat Ciutadana Cristina Sala es va limitar a dir que convocaria el Consell i que l’equip de govern ja havia fet tot el possible per abordar aquesta problemàtica.

· ICV-CdG posa de manifest la contradicció d’algunes de les disposicions que regularan l’establiment de comerços

ICV-CdG no va donar suport a la proposta de delimitació de les trames urbanes consolidades proposades per la Direcció General de Comerç, i per extensió de l’equip de govern, per la manca de fonaments lògics d’algunes de les propostes.

La regidora Montse Ayats va posar de manifest algunes contradiccions difícils d’entendre, com per exemple les que decreten que es puguin situar locals comercials a una banda del carrer del Ter i a una altra no. Per últim, Ayats va manifestar el suport del seu grup al petit comerç. L’Alcalde va reconèixer que el vot favorable de l’equip de govern només responia a objectius pragmàtics i va assumir les contradiccions i la irracionalitat d’alguns dels punts de la proposta.

· ICV-CdG en defensa del patrimoni torellonenc

En el torn de prec i preguntes, Montse Ayats es va interessar per les excavacions i el patrimoni, gairebé únic a nivell de país, que han deixat al descobert les obres del carrer del Pont 23. En la seva intervenció, la regidora d’ICV-CdG va demanar que, malgrat ser conscients que es troben en una propietat privada, es fes el possible per conservar i divulgar les restes de la fàbrica de tints del segle XVI-XVII excavades.

El regidor d’urbanisme, Lluís Bassas, va reconèixer la singularitat de les restes, però va al·legar que l’ajuntament no disposava de recursos per fer-se’n càrrec en aquests moments. Bassas, però, va assegurar que en aquests moments el Departament de Cultura estava protegint-les mentre es reiniciaven una part de les obres i que paral·lelament s’estava buscant finançament i que sinó es taparien i ja s’intervindria més endavant quan l’Ajuntament disposés de recursos.

Ayats va reclamar que es fes el possible per trobar finançament i que les restes fossin visibles ja des del moment de la nova construcció.

· ICV-CdG reclama a la regidoria de Cultura que no es precaritzi el sector

Montse Ayats va demanar explicacions a la regidora de Cultura sobre l’organització del Festus 2011. Ayats va recordar que a la reunió de valoració de l’edició passada havia quedat clar que no es podia fer el Festus amb un pressupost tan baix com el que hi havia hagut (i que és el que hi ha actualment!) i va recordar a la regidora de Cultura que el seu grup ja havia manifestat llavors, tot i que es va quedar sol, que un Ajuntament no pot contribuir a la precarització de les activitats artístiques ni tampoc demanar a les persones que treballin des del voluntarisme.

La regidora ha respost que inicialment hi havia el mateix pressupost que l’any però que s’estan buscant altres recursos “i que alguna cosa es trobaria”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.