Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

L’oposició de Torelló rebutja les ordenances fiscals aprovades per l’equip de govern

En el ple celebrat aquest dilluns 25, PSC i CiU van tombar la moció que proposava que Torelló es declarés “moralment exclòs de la Constitució”, com ha han fet altres municipis de la comarca.

  • El 9 Nou
  • 26/10/2010 | 12:24

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

El ple de l’Ajuntament de Torelló, reunit dilluns passat, va aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2011. L’equip de govern va donar llum verda al conjunt de les ordenances en solitari ja que els grups municipals d’ERC i d’ICV-CdG van mostrar-se disconformes amb la modificació d’alguns tributs.

En la seva intervenció, l’alcalde, Miquel Franch, va assegurar que a Torelló “la pressió fiscal és molt petita” i va explicar que els únics tributs que pugen són la taxa de subministrament d’aigua i l’IAE, ambdós en un 2,1%, juntament amb el de recollida d’animals abandonats. I en el cas de l’IBI, la puja afecta a poc més del 20% dels contribuents. La resta de tributs, no es toquen i alguns, fins i tot, es rebaixen.

Els impostos i taxes, tal com és habitual a Torelló, es van votar un per un. Quant a la taxa per subministrament d’aigua, l’increment és del 2,1 %, en base a l’IPC del mes d’agost. ICV-CdG i ERC hi van votar en contra perquè, al seu parer, no s’estimula l’estalvi d’aigua ni es penalitza el consum excessiu.

L’alcalde va dir que penalitzar no serviria per reduir el consum i va assegurar que, a nivell comparatiu, el subministrament d’aigua a Torelló és molt més barat que la majoria d’altres municipis importants de la comarca.

Pel que fa a la taxa de recollida de deixalles, Miquel Franch va explicar que “no hi ha hagut increment a les tarifes” i que s’aplica una reducció del 10% en despatxos professionals, locals industrials i mercantil, i en les escoles.

Al mateix temps es mantenen les bonificacions per als pensionistes, però s’ha modificat el paràmetre del nivell de renda, per la qual cosa “es podrà beneficiar a més persones”. ICV-CdG hi va votar en contra –entre d’altres coses, perquè no es bonifiquen comportaments mediambientals correctes- i ERC va optar per l’abstenció.

En relació a l’Impost de Béns Immobles, l’alcalde va afirmar que un 66% dels contribuents pagaran igual i un 22-23% tindran increments d’entre 40 i 60 euros.

Al mateix temps, va manifestar que l’Ajuntament demanarà la revisió dels valors cadastrals per adequar-los a les circumstàncies actuals –diferents de quan es va fer la revisió del cadastre- i regularitzar-ho de cara als propers anys, amb la lògica repercussió en els valors cadastrals i en les plusvàlues. ERC es va abstenir.

Finalment, el grup republicà va votar en contra de l’impost de vehicles perquè la taxa “està al màxim” i va proposar rebaixar-la o aplicar més bonificacions.

Nota de premsa d’ERC

“· ERC no dóna suport a l’IBI, l’impost de vehicles i les taxes de l’aigua i de les deixalles

La sociovergència apliquen rebaixes en les deixalles, però s’oblida de fer-ho al sector de bars i de restauració
En el darrer Ple, l’equip de govern va aprovar les ordenances municipals, on s’estableixen els impostos i taxes de Torelló.
Jordi Casals, portaveu d’ERC-AM, en una exposició inicial, va explicar que s’havia de ser conscient que en aquest Ple, dels més importants, és d’on surten els recursos propis de l’ajuntament per fer les seves polítiques públiques, però que alhora “s’havia de ser també conscient de les dificultats que passen les economies domèstiques, en el context de crisi que es viu”. Per Casals, aquesta situació feia que l’elaboració de les ordenances fossin complexes per l’equip de govern i per això, des de l’inici del mandat, ERC “ha estès sempre la mà a l’equip de govern per col.laborar”, però mai s’ha fet el pas de fer un treball intensiu, amb el temps necessari i amb la voluntat d’entesa, ja que quan s’han fet propostes, des de l’equip de govern s’han rebutjat.

Els republicans van votar en contra de la taxa de l’aigua, per no intensificar més el treball en els trams, tenint en compte les unitats familiars més grans i el consum. Els republicans també es van oposar en mantenir l’impost de circulació al màxim, des de fa anys, i amb unes bonificacions que tenen una incidència mínima en la ciutadania.

En la taxa de recollida de deixalles, els republicans es van abstenir ja que no estan d’acord que en la rebaixa que es fa en certs epígrafs de l’ordenança no es tingui en compte a la restauració i als bars.

En quan a l’IBI, el principal impost de l’ajuntament, Casals va justificar l’abstenció pel fet que aquest impost ve condicionat per la revisió del cadastre del 2006, que es va actualitzant durant 10 anys i que al coincidir en anys de profunda crisi, ara fa 2 anys que van demanar relaxar lleugerament la pressió fiscal en aquest impost, el que es va negar el regidor d’Hisenda.

· ERC s’oposa, de nou, al sistema de subvenció a les AMPA

Lluís Sabatés, regidor d’ERC va tornar a fer palès l’oposició a un sistema de subvencions a les AMPA que va introduir Flora Vilalta fa uns mesos, on suposava un sobre esforç, difícilment exigible als membres de les AMPA, i un finançament sols fins a un 50% del cost total, que suposa que les AMPA s’espavilin per aconseguir finançament extern o que el 50% restant l’hagin d’assumir els propis pares.

Els regidors republicans, a més, van gesticular que no amb el cap quan Flora Vilalta va afirmar que aquesta proposta estava consensuada amb les AMPA, tal com ja va dir quan va introduir el nou sistema de subvenció, i que no va ser així.
ERC es va quedar sola oposant-se a la mesura de Vilalta (PSC).
Bloc de Jordi Casals: Problemes amb els bars, les AMPA i amb el país

· PSC i CiU tomben una moció que demanava que Torelló es declarés moralment exclòs de la Constitució

La sociovergència de Torelló, va unir esforços perquè no s’aprovés una moció en clau sobiranista, en aquest cas una moció de ICV-CdG que demanava que Torelló es declarés moralment exclòs de la Constitució Espanyola.

La moció va tenir el suport de l’única regidora ecosocialista i d’ERC, que va recordar la moció va presentar una moció sobre el dret a decidir com a resposta a la sentència del TC. En aquell cas, els independentistes i CiU van transaccionar la moció. En el cas de la moció presentada per ICV, Casals va dir que el TC, un pilar de l’estat de dret i democràtic espanyol havia exclòs a Catalunya, no donant cabuda a la Catalunya nació a la constitució espanyola.

Aquest cop, però, CiU va opinar que no era un tema a tractar al Ple i el PSC va votar no sense cap tipus d’argumentació que expliqués el seu vot. De nou un trist paper de la sociovergència torellonenca.
Jordi Casals: “Que Osona Impuls no es converteixi amb una repartidora”

S’aprova l’adhesió de Torelló i del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, a la nova societat que ha de liderar la promoció econòmica comarcal

En el darrer Ple de Torelló, es va aprovar l’adhesió al nou ens que ha d’articular la promoció econòmica a nivell comarcal, a partir de l’associació dels Pactes Territorials de la comarca i el Consell Comarcal.

El portaveu republicà, Jordi Casals, va recordar que aquesta iniciativa no prové genuïnament d’Osona, sinó que venia d’una demanda d’institucions superiors, sobretot de la Diputació de reformar el treball en promoció econòmica al territori, passant dels pactes territorials al treball comarcal.

Casals va afirmar que “Esquerra aposta pel treball en xarxa a nivell comarcal i des de la lleialtat institucional”, però va demanar a l’equip de govern, que el representant de Torelló a Osona Impuls, vetllés perquè aquesta nova societat no sigui sols una “repartidora de recursos econòmics i que per amiguisme polític es reparteixin els recursos a la comarca”, és per això que el republicà va exigir que “el gerent que es contracti sigui d’un perfil eminentment tècnic, no com en d’altres ens”, en referència a la Fundació d’Habitatge i Serveis Socials del Consell Comarcal, on els responsables tècnics són un regidor del PSC i un ex-alcalde de CiU.

·Cues de panses per la regidoria d’Obres i Serveis

Albert Soldevila, regidor d’ERC, va reclamar un manteniment eficient dels voltants del Mercat Municipal. Això no tindria excessiva importància, ja que no és l’únic lloc deixat, però just va ser en aquesta zona on els republicans, en Ple del mes anterior van reclamar que es netegés i se’n fes un manteniment adient.

L’endemà del Ple es va fer una neteja de cara i res més. Actualment, tal com va denunciar Soldevila, torna a estar deixat i ple de porqueria, a més d’haver-hi la runa d’una intervenció de l’ajuntament que es va fer fa setmanes.

La resposta del regidor Vivet: “Un oblit, ja ens ho mirarem”. Cues de panses!”

Nota de premsa d’ICV-Ciutadans del Ges

“Montse Ayats demana l’aplicació de criteris progressius en les ordenances físicals

“En un dels plens més importants de l’any”, en paraules de la mateixa regidora Montse Ayats, ICV-CdG va mostrar-se en general en desacord amb la línia de treball seguida per l’equip de govern en l’aplicació de les ordenances fiscals. La coalició d’esquerres va criticar l’aplicació de criteris lineals i va demanar i defensar l’aplicació de criteris progressius que no gravin de la mateixa manera el conjunt de la població sinó que ho facin en funció de les possibilitats econòmiques i la situació de cadascú i que, per tant, recaiguin de manera diferent sobre els qui més i els que menys tenen.

Igualment ICV-CdG va lamentar la manca d’esforços de l’equip de govern per bonificar determinades bones pràctiques de la ciutadania i ajudar a aquells col·lectius més desafavorits a accedir a determinats serveis i activitats culturals, esportius…

Ayats va manifestar la dificultat que suposa en els moments actuals trobar un equilibri entre la necessitat recaptatòria dels ajuntaments per poder cobrir el cost dels diferents serveis i tenir recursos per desenvolupar polítiques socials i locals i les dificultats per les quals passen moltes famílies amb la crisi econòmica.

ICV-CdG va fer especial èmfasi en el canvi de parer de l’equip de govern, que finalment no primarà l’estalvi d’aigua ni castigarà els consums excessius, tal com s’havia compromès en alguns plens.

Aquest punt, cavall de batalla de la coalició d’esquerres des de ja fa prop de dos mandats, s’ha deixat de banda pel canvi de parer de l’equip de govern i, a més, s’ha incrementat el preu segons l’IPC. Igualment, el fet que la taxa d’escombraries no contempli bonificacions per comportaments mediambientals correctes com és ara l’ús de la deixalleria, també va ser objecte de crítica de la regidora Ayats que va lamentar que “s’aprovin documents per aprovar-los” referint-se al que contempla el PAES en relació amb les deixalles i que, evidentment, no ha tingut en compte l’equip de govern.

· CIU i PSC impedeixen declarar Torelló municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola

CIU i PSC van votar en contra de la moció que va presentar ICV-CdG perquè Torelló fos declarat municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola. En la seva intervenció, la regidora del grup, M. Ayats, ha recordat que “és del tot inadmissible que un organisme fet a mida dels dos grans partits espanyols i, per tant, clarament tendenciós i partidista… pugui estar per sobre del que el poble de Catalunya ha decidit en referèndum” i ha demanat que “deixant de banda els colors polítics i el grau d’aspiració d’autogovern que pot anhelar cadascú, els resultats de les urnes i, per tant, l’afirmació democràtica haurien de ser inqüestionables”.

CIU ha tornat a dir que no es tractava d’un tema per tractar al ple i el PSC s’ha limitat a dir que hi votaria en contra sense donar cap tipus d’explicació.

· ICV-CdG opina que abordar els problemes de mobilitat al Casc Antic és una prioritat que no pot esperar 12 anys

Malgrat que la redacció d’un Pla de Mobilitat figurava com un dels punts destacats del programa amb què ICV-CdG es va presentar a les eleccions i malgrat que la coalició ha treballat activament en la part del procés a què se l’ha convidat, el grup municipal d’esquerres es va abstenir en l’aprovació inicial del Pla de Mobilitat de Torelló.

La regidora Montse Ayats va justificar la posició del seu grup al·legant la poca profunditat amb què s’ha abordat la mobilitat de vehicles i vianants al Casc Antic. Ayats va recriminar “el caos” imperant en els carrers que s’agrupen a l’entorn d’aquesta part de la població i va manifestar l’error que suposa deixar de banda durant els pròxims 12 anys un problema que contínuament és objecte de debat en els plens per la perillositat i problemes que comporta.

· Les maneres de fer de l’equip de govern altre cop objecte de crítica d’ICV-CdG

En l’apartat de precs i preguntes, ICV-CdG va retreure a la regidoria de Seguretat Ciutadana, Cristina Sala (CIU), el to de la carta que ha enviat a algunes entitats com les que organitzen el Carnaval de Terra Endins o Senyoretes on se’ls requereix una sèrie de documentació per tramitar la llicència que permet realitzar espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari.

M. Ayats també va retreure que el tema no s’hagués tractat en les reunions que s’estan portant a terme amb aquestes entitats de cara a l’organització del Carnaval de l’any vinent, que no s’hagi tingut en compte la regidoria de Cultura, amb qui habitualment treballen aquestes entitats, i que la carta acabi dient a les entitats que primer facin la feina i que llavors “l’Ajuntament consultarà amb el Departament corresponent per poder saber els requisits necessaris per poder dur a terme aquestes activitats i posteriorment us convocarem a una reunió de l’Ajuntament per poder parlar del tema”.

Tenint en compte el to de la regidora de CIU, M. Ayats ha hagut de recordar-li que la nova Normativa d’espectacles públics i activitats recreatives “no diu enlloc que l’Ajuntament s’hagi d’eximir de les seves responsabilitats, unes responsabilitats que són evidents en unes activitats com aquestes, que tenen una dimensió

· Nova convocatòria d’ajuts a les escoles o les AMPA

ICV-CdG va tornar a abstenir-se en l’aprovació de les bases reguladores de la concessió d’ajuts a projectes educatius innovadors impulsats pels centres educatius o les seves AMPA.
Ayats va posar en dubte que s’hagués arribat a un consens amb la majoria d’AMPA i va afirmar que des del punt de vista d’ICV-CdG potser s’estava anant molt enllà en les exigències a unes entitats que actuen des del voluntarisme”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.