EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Malu Calle, de la UVic, ha dirigit un estudi sobre el càncer de bufeta

Com es pot identificar la predisposició genètica a patir càncer de bufeta? Com es pot saber per què en alguns malalts curats torna a aparèixer, i en altres no? Un estudi dirigit des de la UVic per la professora Malu Calle intenta donar respostes a aquestes incògnites.


El 9 Nou
14/10/2010

La recerca es va finançar gràcies a La Marató de TV3 de l’any 2004, dedicada al càncer, i els resultats de la qual es van presentar fa pocs dies a Barcelona.

La UVic ha participat en l’estudi a través del grup de recerca Bioinformàtica i Bioestadística Mèdica, que funciona des de fa sis anys, i que posa les eines per al tractament de dades que s’obtenen dels estudis mèdics. “La informació genètica aporta una gran quantitat de dades, de molta complexitat”, explica Malu Calle. Aviat els metges es van adonar que els era impossible d’abastar-la i que necessitaven el suport d’experts en l’anàlisi de dades.

L’estudi finançat per La Marató partia de les dades de 3.000 persones de tot l’Estat espanyol, 1.500 de les quals eren malalts de càncer de bufeta. El Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas de Madrid i l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona han col·laborat en el treball, que ha identificat el conjunt de gens que predisposen al càncer de bufeta o a la seva reproducció successiva.

“Ara es podran proposar aquests gens com a nous marcadors”, explica Malu Calle. Al capdavall, els investigadors confien que serà possible fer “una medicina personalitzada”, en què cada pacient rebi atenció preventiva o tractament segons les seves característiques individuals. Com sempre, alerta per als fumadors: amb la mateixa predisposició genètica, el risc de càncer de bufeta per a ells és 5 vegades superior al dels no fumadors.

Les dades obtingudes ara es contrastaran amb les d’altres països europeus, en un estudi d’abast més ampli que s’està realitzant, i en què també participa el grup de la UVic. De fet, la investigació encarregada per La Marató de TV3 els ha obert les portes a altres projectes. Malu Calle ho posa com a exemple de “la globalització de la recerca”, que fa possible treballar des de petites universitats com la UVic en projectes ambiciosos: “Podem fer una feina competitiva, en un tipus de recerca que no necessita de grans infraestructures”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 229 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't